Ισραήλ: Η εμπλοκή της Ευρώπης και η απροθυμία Μπάιντεν

εχθροπραξίες στο Ισραήλ
© AP

Οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ και οι ολονύκτιοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται αδιάκοπα με περισσότερους από 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά. 

Η ένταση, που ξεκίνησε εν μέρει από την απειλή έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να εγκατασταθούν στην περιοχή Εβραίοι έποικοι, οξύνεται διαρκώς και μια σύγχρονη τραγωδία παίρνει διαστάσεις «μεγατόνων» στην περιοχή.

άνθρωποι που κλαίνε στο Ισραήλ
© AP

Κλεμάν Μπον: «Χρειαζόμαστε την αμερικανική εμπλοκή»

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί και τη νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζητά την εμπλοκή των ΗΠΑ, προκειμένου να μπει ένα τέλος α' αυτή τη σύγχρονη τραγωδία.

Πιο χαρακτηριστικά, ο Κλεμάν Μπον δήλωσε: «Χρειαζόμαστε την αμερικανική εμπλοκή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί παραμένουν σήμερα οι βασικοί διπλωματικοί μοχλοί, αν και η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο παρούσα».

Κλεμάν Μπον
© diplomatie.gouv.fr

Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, υπογράμμισε πως «υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση και πρέπει ο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με εμάς να εμπλακούν».

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε πως «πρέπει να εμπλακούμε Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση τις επόμενες ημέρες».

Η απροθυμία των Τζο Μπάιντεν

Από την πλευρά του ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμφανίζεται απρόθυμος να εμπλακεί, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν αποτελεί βασική του προτεραιότητά αυτή τη στιγμή. 

Υπενθυμίζεται πως όταν ο Μπάιντεν ορκίστηκε τον Ιανουάριο ξεκαθάρισε πως δεν βιάζεται να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μεσολάβησης, καθώς το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι ξεκάθαρο.

Τζο Μπάιντεν
© AP

Η κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θέτει τον Δημοκρατικό πρόεδρο μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, την ώρα που οι διπλωματικές του κινήσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. 

Μολαταύτα, είναι σχεδόν βέβαιο, πως ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως συνέβη και σε πολλούς προκατόχους του, θα αναγκαστεί έστω και στο ελάχιστο να εμπλακεί, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη έκρηξη εντός και εκτός Ισραήλ. 

Εκτιμήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν

Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ Αμερικανός πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή, εξηγεί πως «μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι πρόκειται για μια λίγο ωφέλιμη προσπάθεια, με μικρά κέρδη που προκαλεί πολιτικές διαμάχες»,

Παράλληλα, ειδικός του Carnegie Endowment for International Peace συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιτυχίας στο θέμα. Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης, από καμία από τις δύο πλευρές, έτοιμος να λάβει αποφάσεις». Εκτιμώντας μάλιστα πως «στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί απλώς να ελπίζει να περιορίσει τη βία στην τρέχουσα κρίση».

Η Φίλις Μπένις ερευνήτρια στο Institute for Policy Studies εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις κάποιες διαφωνίες του με τον Νετανιάχου, δεν πήρε αποστάσεις από πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προκατόχου του. «Το Ισραήλ δεν θέλει να επιστρέψουμε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως θα το κάνουμε, οπότε δεν θα λάβουμε καμία άλλη απόφαση που ενδέχεται να δυσαρεστήσει το Ισραήλ, όπως το να του ασκήσουμε πίεση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», εξηγεί η ίδια.

εχθροπραξίες στο Ισραήλ
© AP

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λοντ

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ (κεντρικά),  όπου τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στο επίκεντρο των «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε μάλιστα, πως έδωσε «πράσινο φως» για να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Λοντ, όπου η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν κατήγγειλε ένα «ασυγχώρητο πογκρόμ»  στη μικτή πόλη Λοντ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του ο Ρίβλιν ανέφερε: «Οι σκηνές πογκρόμ στη Λοντ [όπου ζει μια σημαντική μειονότητα Αράβων] και οι ταραχές σε όλη τη χώρα που προκαλεί ένα αραβικό πλήθος διψασμένο για αίμα, τραυματίζοντας ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες και εξαπολύοντας επιθέσεις ακόμη και σε ιερούς εβραϊκούς τόπους, είναι ασυγχώρητες».

Γάζα
ΠΗΓΗ:TWITTER

Χαμάς: Εκτοξεύσαμε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα, ανακοίνωσε πως ο ένοπλος βραχίονας του εκτόξευσε περισσότερες από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτιρίου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Γάζα
Φωτογραφία: Twitter

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει σήμερα τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων. «Τις τελευταίες ώρες ο ισραηλινός στρατός έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα