Ισραήλ – Κούτσης: «Αν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, εμπάργκο από Ευρώπη και Αμερική»

Θύματα στο Ισραήλ
© AP

Για την νέα κρίση που ξέσπασε στην Μέση Ανατολή, τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης στην περιοχή και τις προσδοκίες για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό, μίλησε στο Νews2U.gr ο κ. Αλέξανδρος Κούτσης, ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αλέξανδρος Κούτσης
© diktiospartakos.blogspot.com

Γιατί δεν είναι δυνατόν να πάμε σε μία κατάσταση πολέμου στην Μέση Ανατολή;

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε μία κατάσταση πολέμου στην Μέση Ανατολή. Πρώτα απ όλα διότι δεν είναι ενωμένοι οι Άραβες, όπως ήταν στο παρελθόν, για να κάνουν ένα ενιαίο στρατιωτικό μέτωπο. Δεύτερον, οι Παλαιστίνιοι είναι κι αυτοί διχασμένοι, δεδομένου ότι έχουν διασπαστεί μεταξύ διαφόρων ομάδων, υπάρχει η Χαμάς, υπάρχει η Παλαιστινιακή αρχή, υπάρχει η ισλαμιστική Τζιχάντ, οπότε δεν είναι δυνατό, προς το παρόν, να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο», τόνισε ο κ. Κούτσης.

εχθροπραξίες στο Ισραήλ
© AP

Και εξήγησε: «Γι’ αυτό ακριβώς, το Ισραήλ προβαίνει σε τέτοιες επιθέσεις εναντίον της Γάζας, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρχει αντίσταση από τους Άραβες και δεν θα υπάρχει και καταδίκη από την Δύση και ειδικά την Αμερική».

«Δεν νομίζω ότι η Αμερική θα επέμβει στην περιοχή»

Όσον αφορά τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και το αν θα επέμβουν, ενδεχομένως και στρατιωτικά, για να αποσοβήσουν τα χειρότερα, ο κ. Κούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι η Αμερική θα επέμβει στην περιοχή. Πιστεύω ότι η θέση της Αμερικής στο χώρο της Μέσης Ανατολής έχει αποδυναμωθεί. Τριάντα χρόνια που διαμεσολαβεί για την επίλυση του Παλαιστινιακού την έχουν κάνει να χάσει το κύρος της μεταξύ των Αράβων, και ιδίως των Παλαιστινίων. Να επέμβει η Αμερική στρατιωτικά, εναντίον ποιανού, εναντίον του Ισραήλ;».

«Η Αμερική θα μείνει απ’ έξω, θα συνεχίζει να καταδικάζει τις επιθέσεις που προέρχονται από τη Γάζα, χωρίς να καταδικάζει τις οποιεσδήποτε βιαιότητες που προέρχονται από το Ισραήλ»

Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση, δεδομένου του εβραϊκού λόμπυ στην Αμερική. Να επέμβει εναντίον των Παλαιστινίων και να τους χτυπήσει; Δεν θα τολμήσει να το κάνει. Η Αμερική θα μείνει απ’ έξω, θα συνεχίζει να καταδικάζει τις επιθέσεις που προέρχονται από τη Γάζα, χωρίς να καταδικάζει τις οποιεσδήποτε βιαιότητες που προέρχονται από το Ισραήλ».

άνθρωποι που κλαίνε στο Ισραήλ
© AP

Οι φόβοι του Μπάιντεν 

Ο έμπειρος καθηγητής σχολίασε και την στάση της νέας κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Μέση Ανατολή.

«Ο Μπάιντεν είχε πει ότι θα αλλάξει την πολιτική του Τραμπ, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση»

«Τι να κάνει ο Μπάιντεν; Από τη στιγμή που υπάρχει ένα ισχυρό εβραϊκό λόμπι στην Αμερική, δεν τολμά, έχει πολιτικό κόστος να πάρει θέση εναντίον του Ισραήλ. Ο Μπάιντεν είχε πει ότι θα αλλάξει την πολιτική του Τραμπ, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση»., ανέφερε. 

Μπάιντεν
© AP

Ο ρόλος της Ευρώπης

Ο κ. Κούτσης αναφέρθηκε και στους Ευρωπαίους οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, «ρίχνουν το μπαλάκι στον Μπάιντεν, κάνε εσύ κάτι, εμείς δεν κάνουμε».

Ενώ παράλληλα, πρότεινε σαφή και ξεκάθαρη λύση, κάνοντας και μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον: «Αν το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, που είναι δύναμη κατοχής και πρέπει να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο σε ό, τι αφορά την κατεχόμενη περιοχή, η Ευρώπη και η Αμερική, πολύ απλά, πρέπει να εφαρμόσουν εμπάργκο».

«Εφαρμόζεις εμπάργκο εναντίον του Ιράν, εναντίον της Συρίας, δεξιά και αριστερά, αλλά δεν εφαρμόζεις εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ;»

Και διευκρίνισε: «Αν δεν το κάνουν, παίζουν παιχνίδια. Εφαρμόζεις εμπάργκο εναντίον του Ιράν, εναντίον της Συρίας, δεξιά και αριστερά, αλλά δεν εφαρμόζεις εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ; Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα, διότι έχω μελετήσει την κρίση στην Μέση Ανατολή και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, επειδή ακριβώς η Αμερική δεν παίρνει την θέση που πρέπει να πάρει».

εντάσεις στο Ισραήλ
© AP

«Να λυθεί αυτό το θέμα, γιατί ποια θα είναι η επόμενη λύση; Δεν θα υπάρχουν δύο κράτη στην περιοχή, θα υπάρχει μόνο ένα, το οποίο θα έχει αραβική πλειοψηφία και μέσα σε 20, 30 ή 40 χρόνια θα πάψει να υπάρχει το Ισραήλ», κατέληξε να λέει ο κ. Κούτσης.

Βασίλης Σπυρόπουλος

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα