Τιχανόφσκαγια: Στα «σκαριά» εθνική απεργία για τη σύλληψη Προτάσεβιτς

Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια
© athina984.gr

H Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως στη χώρα σχεδιάζεται εθνική απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου έτους για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος που διατηρεί στην εξουσία τον Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια
© thepresident.gr

Η απόφασή του για την παραπλάνηση του αεροσκάφους της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους και την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, οδήγησε σε περιορισμούς στις αεροπορικές μεταφορές και την απειλή για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Λευκορωσίας.

Ρομάν Προτάσεβιτς
Twitter

«Ελπίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για εθνική απεργία... Οι άνθρωποι θα ξαναβγούν στους δρόμους» δήλωσε από τη Χάγη η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει εξόριστη στη Λιθουανία, μετά τη συνάντησή της με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «ο εξαναγκασμός σε προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους δείχνει ότι το καθεστώς έχει καταληφθεί από πανικό» και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Τιχανόφσκαγια «σε ό,τι χρειαστεί» για την επιβολή και πέμπτης δέσμης κυρώσεων.

Μητέρα Προτάσεβιτς: «Ζητώ με τα δάκρυα μιας μάνας, σώστε τον»

Για το βίντεο που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση, με τον Ρομάν Προτάσεβιτς να ομολογεί πως εκείνος βρισκόταν πίσω από τις περσινές μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Μινσκ, μίλησε η μητέρα του, η οποία ζήτησε να «σώσουν τον γιο της».

«Ζητώ απ' όλο τον κόσμο, ζητώ με τα δάκρυα μιας μάνας, με την καρδιά μιας μάνας, ακούστε με, σας παρακαλώ, σώστε τον!» είπε συγκινησιακά φορτισμένη η Ναταλία Προτάσεβιτς, όπως μετέδωσε το ABC.

«Παρακαλώ, σώστε τον γιο μου. Θα τον σκοτώσουν. Θα τον σκοτώσουν» δήλωσε η μητέρα του δημοσιογράφου, εκφράζοντας την αγωνία της, αφότου είδε το παιδί της στο βίντεο, με την ίδια να υποστηρίζει πως το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με πούδρα για να κρύψει μώλωπες από ξυλοδαρμό.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα