Δίκη Φλόιντ: Δρακόντεια τα μέτρα εν αναμονή της απόφασης των ενόρκων

Δρακόντεια τα μέτρα εν αναμονή της απόφασης των ενόρκων
© AP

Εν αναμονή της απόφασης βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στη δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, όπως σύσσωμη και η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ. Οι ένορκοι της πολύκροτης υπόθεσης έχουν αποσυρθεί, ώστε να συσκεφθούν γύρω από την ετυμηγορία τους και να λάβουν την τελική απόφαση. 

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του σώματος των ενόρκων στη δίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αποσύρθηκαν χθες, Δευτέρα, για να διαβουλευτούν κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τις ευθύνες του λευκού πρώην αστυνομικού στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι ένορκοι θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο, ενώ το δικαστήριο δεν έχει καθορίσει τον χρόνο ανακοίνωσης της απόφασης.

γκράφιτι με Φλόιντ
© John Ren/Unsplash

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστήριο της Μινεάπολης

Το δικαστήριο της Μινεάπολης, όπου και φιλοξενείται η πολύκροτη δίκη, έχει θωρακιστεί με πρωτοφανή μέτρα προστασίας, με συρματοπλέγματα, ψηλά προστατευτικά και ένοπλους στρατιώτες της Εθνοφρουράς να έχουν παραταχθεί περιμετρικά προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα.

ένοπλοι στρατιώτες έξω από το δικαστήριο
© AP

Την ίδια ώρα, διάφορες πόλεις των ΗΠΑ προετοιμάζονται για διαδηλώσεις, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Επίσης, η κατάσταση στην Αμερική είναι αρκετά τεταμένη τελευταία, ειδικά μετά τους πρόσφατους θανάτους άοπλων μαύρων έπειτα από αστυνομική βία.

Επίθεση με αίμα γουρουνιού σε σπίτι μάρτυρα υπεράσπισης του Ντέρεκ Σόβιν

Να υπενθυμίσουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα άγνωστοι θέλησαν να βανδαλίσουν πρώην κατοικία μάρτυρα υπεράσπισης του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Φλόιντ, πετώντας μα γουρουνοκεφαλή και ραντίζοντας με το αίμα της την πρόσοψη του σπιτιού.

αίμα γουρουνιού σε πόρτα σπιτιού
© CNNi

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ, καλώντας το σώμα να φανεί «απόλυτα αμερόληπτο», του ζήτησε «να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία, να τα ζυγίσει και να εφαρμόσει τον νόμο». Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε την αθώωση του πελάτη του, λέγοντας ότι η κατηγορούσα αρχή δεν παρείχε αδιάσειστες αποδείξεις της ενοχής του.

Η κατηγορούσα αρχή «απέτυχε να παράσχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας και ο Σόβιν πρέπει επομένως να κριθεί αθώος» δήλωσε ο Έρικ Νέλσον έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες αγόρευσής του.

Τέλος, ο 45χρονος πρώην αστυνομικός στη Μινεάπολη, Ντέρεκ Σόβιν, δήλωσε αθώος, ενώ αντιμετωπίζει ποινή έως και 40 ετών κάθειρξης εφόσον τελικά κριθεί ένοχος.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα