CDC: Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Εμβολιασμός πολίτη
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα το CDC.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετέχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (...) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (...) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα» δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κύριας ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αρχίζει ξανά η χρήση του εμβολίου της J&J

Οι HΠΑ θα ξεκινήσουν ξανά άμεσα τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν στις 23 Απριλίου οι ανώτατες ρυθμιστικές αρχές υγείας της χώρας, τερματίζοντας τη δεκαήμερη αναστολή χρήσης του, που σκοπό είχε τη διερεύνηση της σύνδεσης του εμβολίου με εξαιρετικά σπάνιες αλλά δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι τα συστήματα υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι, δήλωσε πως οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν πάλι αμέσως. «Ο FDA και το CDC είναι σίγουροι ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19» ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

«Προς το παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος "θρόμβωσης" είναι πολύ χαμηλός, αλλά ο FDA και το CDC θα παραμείνουν σε εγρήγορση και θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτόν τον κίνδυνο» υπογράμμιζε η ανακοίνωση.

Επτά περιπτώσεις θρόμβων αίματος ανά 1 εκατομμύριο δόσεις

Συνολικά, τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ λόγω θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Από τους εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αυτή την παρενέργεια, επτά παραμένουν σε νοσοκομείο και πέντε πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Η ανάλυση του CDC δείχνει ότι παρουσιάστηκαν 7 περιπτώσεις θρόμβων αίματος ανά 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ