Κριτική σε νύφη για την «αγενή» λίστα με κανόνες προς τους καλεσμένους της

Νύφη με ανθοδέσμη
© Nikki Gibson/Unsplash

Ο γάμος πάντοτε είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη και είναι βέβαιο πως μπορεί να συνοδεύεται με μπόλικα χαμόγελα και ενθουσιασμό, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάπως μπερδεύονται και μετατρέπουν την ημέρα εκείνη σε στρατιωτικά καψόνια.

Νύφη
© Alvin Mahmudov/Unsplash

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί μαι νύφη, πιθανόν από την Αμερική, η οποία μαζί με το προσκλητήριο θέλησε να στείλει στους καλεσμένους της και ένα σημείωμα με συγκεκριμένους και μάλιστα, ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς για την επίμαχη μέρα.

Μεταξύ άλλων, στη λίστα εμπεριέχεται η απαγόρευση κινητών κατά τη διάρκεια της τελετής, η απαγόρευση μέθης και προτροπή για ήρεμη κατανάλωση αλκοόλ, η απαγόρευση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν  το ίδιο το ζευγάρι κ.ο.κ.

Οι 11 κανόνες της νύφης

Ειδικότερα, οι 11 κανόνες της μέλλουσας ήταν οι ακόλουθοι:

  1. Μην φορέσετε λευκά
  2. Σας παρακαλώ, μην έρθετε αργά (αφότου αρχίσει η τελετή ή στη μέση της αυτής)
  3. Απαγορεύονται τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της τελετής
  4. Πίνετε ήρεμα
  5. Μην ενοχλείτε τους φωτογράφους εν ώρα εργασίας
  6. Να μην φέρετε δικά σας ποτά
  7. Να μην αγχώνετε κανέναν
  8. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τη διακόσμηση
  9. Μη δίνετε σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια
  10. Απαγορεύονται οι μεγάλες ανακοινώσεις ή οι προτάσεις γάμου
  11. Μην ποστάρετε στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης πριν από εμάς

Γιατί έβαλε αυτούς τους κανόνες; – Η εξήγηση της νύφης 

Αρχικά, να σημειωθεί πως η ίδια η νύφη ανέβασε τη σχετική λίστα με τους κανόνες σε ομάδα στο Facebook, ρωτώντας τους χρήστες εάν είχε ξεχάσει κάποιο κανόνα, ωστόσο ορισμένοι εξ αυτών εξεπλάγησαν από τις παράλογες απαιτήσεις της και δεν το έκρυψαν. Χωρίς φόβο αλλά με μπόλικο πάθος και ύφος αρκετοί χρήστες αποφάσισαν να εναντιωθούν στην κοπέλα για τη λίστα με τους κανόνες που δημοσίευσε.

Ένας χρήστης έγραψε για αυτό: «Σίγουρα θα υπάρχει ένας πιο ευγενικός τρόπος για να το κάνεις αυτό. Είναι αγένεια. Είναι καλεσμένοι, όχι κρατούμενοι. Είναι κοινή λογική. Εάν πρέπει να δώσεις τους καλεσμένους σου λίστα με κανόνες, τότε νομίζω ότι προσκαλείς λάθος είδος ανθρώπων».

ζευγάρι σε δεξίωση γάμου
© Irina Iriser/Unsplash

Η μέλλουσα νύφη βέβαια, μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σωρεία αρνητικών σχολίων και κριτικών θέλησε να εξηγήσει το «γιατί» προχώρησε σ' αυτήν την πράξη.

Ειδικότερα, η γυναίκα στο εξής σχόλιο λέγοντας: «Γιατί είναι αγενείς οι κανόνες; Η μητέρα του αρραβωνιαστικού μου χρειάζεται κανόνες, γιατί είναι ο τύπος του ανθρώπου που θέλει να ελέγχει τα πάντα αλλά και νάρκισσος». Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι χρήστες οι οποίοι την προέτρεψαν να λύσει σε προσωπικό επίπεδο τις διαφορές με την πεθερά της. Πιο συγκεκριμένα, ένα σχόλιο ανέφερε: «Εάν οι περισσότεροι από αυτούς τους κανόνες απευθύνονται στην μητέρα του αρραβωνιαστικού σας, θα της μιλούσα απευθείας εάν σας ανησυχεί τόσο. Η αντιμετώπιση των καλεσμένων με αυτούς τους κανόνες, μοιάζει υπερβολική».

Μολαταύτα, η νύφη επέμεινε απαντώντας: «Δεν είναι κάποια στην οποία μπορείς να μιλήσεις. Προσπάθησα να της μιλήσω μία φορά για το γεγονός ότι δεν ήθελα να τρυπήσω τα αυτιά της κόρης μου, γιατί ήθελα να περιμένω, και άρχισε να μας βρίζει... και έφυγε».

Άλλοι πάλι τόνισαν πως το κατάλληλο άτομο για να μιλήσει στην πεθερά της είναι ο ίδιος της ο γιος, δηλαδή ο αρραβωνιαστικός της κοπέλας, ο μέλλοντας γαμπρός. «Ζητήστε από τον αρραβωνιαστικό σας να μιλήσει στην μάνα του και σταματήστε να αντιμετωπίζετε τους υπόλοιπους καλεσμένους σας σαν παιδιά. Βάλτε το ‘απαγορεύονται τα τηλέφωνα’ σε μία πινακίδα στην είσοδο. Μην δίνετε στον κόσμο κανόνες, σαν να είναι στο σχολείο» έγραψε κάποιος.

Επίσης, ένας άλλος χρήστης θέλησε να σχολιάσει για την απόφαση της νύφης να επιβάλει πράγματα αυτούς τους «αγενείς» κανόνες στους καλεσμένους της την ημέρα του γάμου, το εξής: «Το θέμα δεν είναι οι κανόνες, είναι ο τρόπος που τους επιβάλεις».

Ουκ ολίγοι βέβαια, υπερασπίστηκαν την νύφη λέγοντας ότι οι κανόνες είναι «απαραίτητοι» και «δίκαιοι». Ένα χαρακτηριστικό σχόλιο είναι το ακόλουθο: «Συμφωνώ με όλα αυτά και στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι είναι αγενής. Τα έγραψε απλά, χωρίς περιστροφές και γλυκόλογα, αλλά αυτό δεν σε κάνει αγενή, είναι απλώς ουδέτεροι οι κανόνες», ενώ κάποιος άλλος σημείωσε:  «Ειλικρινά, δεν βλέπω τίποτα λάθος σε όλα αυτά εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να το άλλαζα σε ‘γαμήλια εθιμοτυπία’» ενώ κάποια άλλη ανέφερε: «Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να τα ακούσουν αυτά. Ξέρει τουλάχιστον έναν (η νύφη) και όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα