ΟΗΕ για Ασάνζ: Η μη απελευθέρωσή του συνιστά τυραννία!

Τζούλιαν Ασάνζ
Πηγή:ap.org

Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από τη φυλακή Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύθηκαν αυτήν την εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7, σύμφωνα με αναφορά και παρέμβαση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

Η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ Stella Moris, ο δήμαρχος της Γενεύης Frederique Perler και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Nils Melzer ζήτησαν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και τον τερματισμό της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Melzer, ο οποίος είναι και πρόεδρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ακαδημία της Γενεύης, χαρακτήρισε την φυλάκιση του Ασάνζ «ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα στην ιστορία», και αναφέρθηκε στον ιδρυτή του WikiLeaks, καθώς και στους Έδουρντ Σνόουντεν και Chelsea Manning, ως «‘σκελετούς’ στα ντουλάπια των Δυτικών χωρών».

«Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που διώκεται επειδή είπε την αλήθεια», είπε ο Melzer. «Έχει αποκαλύψει εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, περιπτώσεις διαφθοράς. Είναι μια άβολη αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Διδάσκετε στα παιδιά σας ότι είναι καλό ή κακό να πεις την αλήθεια;».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αφήσει στα παιδιά του έναν κόσμο «όπου αποτελεί έγκλημα το να πεις την αλήθεια, διότι όταν συμβαίνει αυτό, τότε ζούμε σε τυραννία».

 Αντιπολίτευση της Αυστραλίας: Σταματήστε τη δίωξη κατά του Άσανζ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, πριν δύο μήνες ψήφισε ομόφωνα, αίτημα ζητώντας να σταματήσει η δίωξη κατά του εκδότη των Wikileaks και Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ. Η ύπαρξή του αποκαλύφθηκε στις 12 Απριλίου, όταν  ομοσπονδιακός βουλευτής των Εργατικών, από την αριστερή πτέρυγα, μίλησε για αυτό σε εκπομπή του γνωστού αγωνιστικού, για την υπόθεση Ασάνζ, σάιτ, Consortium News.

 Η απόφαση δεν κάνει λόγο για αθώωση, δεν αναφέρεται στην άδικη δίωξη και το διασυρμό, και δεν προβλέπει τη λήψη μέτρων ή σχετικές προσφυγές, είναι, όμως, παρ’ όλα αυτά ένα πρώτο μικρό θετικό πολιτικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ολόκληρο το κείμενο που ψηφίστηκε:

«Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι η Αυστραλιανή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να βεβαιώσει πως ο κ. Τζούλιαν Ασάνζ θα έχει δίκαιη και ανθρώπινη αντιμετώπιση, και χαιρετίζει την απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου που θέτει ως προτεραιότητα την υγεία και καλή κατάσταση του κου Ασάνζ. Κι αυτό περιλαμβάνει την διαβεβαίωση ότι ούτε ο κος Ασάνζ ούτε κανένας άλλος Αυστραλός δε θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο κ. Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και οι Εργατικοί πιστεύουμε ότι είναι καιρός αυτή η χρονοβόρα υπόθεση κατά του κ Ασάνζ να φτάσει στο τέλος της».

Είναι προφανές ό,τι απουσιάζουν πλήρως οι αναφορές στα βασανιστήρια που έχει υποστεί, στη δίωξη του με το Νόμο περί Κατασκοπείας, δίωξη που γίνεται διότι υπερασπίζεται την Ελευθερία του Τύπου και έφερε στο φως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακόμη κι ένα απλό αίτημα άμεσης απελευθέρωσης για ανθρωπιστικούς λόγους, ωστόσο το θέμα μπαίνει πια και στην πολιτική ατζέντα της Αυστραλίας από έναν ισχυρο πολιτικό παράγοντα, έστω κι έτσι. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει την δίωξη του Ασάνζ – έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου –  δεν αναφέρεται καν, όπως δεν γίνεται και κάποια συγκεκριμένη έκκληση προς τις ΗΠΑ. Οι μόνες αναφορές αφορούν στο βρετανικό δικαστήριο της «μητέρας» της κοινοπολιτείας και της διαβλητής δικαστού Βανέσα Μπαράιτσερ, που στην απόφαση της αποδέχθηκε ολόκληρο το κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ και αρνήθηκε να επιτρέψει την έξοδο του από τη φυλακή, με την καταβολή εγγύησης