Κορονοϊός: Να παραταθεί το lockdown, λένε οι ειδικοί

Δεν πέφτουν οι αριθμοί νεκρών και κρουσμάτων Το Ε.Σ.Υ. στα όριά του Να μην αρθεί το lockdown, υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσμα στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ελλάδα, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με τους ειδικούς να διαμηνύουν πως θα είναι λάθος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άρση του lockdown αυτή την ώρα, όταν οι αριθμοί σε νεκρούς και διασωληνωμένους δίνουν στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σε τηλεοπτική του παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας προέταξε την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα: «Είναι γεμάτες οι πτέρυγες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και δίνεται μάχη στα βαριά περιστατικά».

Επίσης, ο καθηγητής προέβλεψε πως και τις επόμενες  2-3 εβδομάδες οι αριθμοί του κορονοϊού θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα τωρινά.

Δεν μειώνονται νεκροί και κρούσματα

Παρά το παρατεταμένο lockdown, αντί να μειώνεται ο αριθμός κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων, αυξάνεται. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό και γεννά ερωτήματα για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, οπότε το κρύο θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

«Στα νοσοκομεία οι γιατροί και νοσηλευτές βλέπουν το άγριο πρόσωπο της πανδημίας». Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε στην αυστηρότητα των μέτρων, σημειώνοντας ότι η τήρησή τους δεν αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη.

Στις Σέρρες και τη Δράμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Στις Σέρρες και τη Δράμα θα βρεθούν σήμερα οι επικεφαλής και υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών του ΕΟΔΥ, με σκοπό την υποστήριξη και τη βελτίωση του συντονισμού με τις τοπικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση του ΕΟΔΥ την περασμένη Κυριακή ανέφερε τον εντοπισμό 64 κρουσμάτων στη Δράμα και 49 στις Σέρρες.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο διοικητής της ΕΑΔ Άγγελος Μπίνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, η επικεφαλής της Π.Υ. Σερρών της ΕΑΔ Σωτηρία Παπαδοπούλου και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM