Ιαπωνία: Τεστ κορονοϊού τώρα και σε... αυτόματους πωλητές

Στην Ιαπωνία πλέον οι αυτόματοι πωλητές θα διευκολύνουν

την πρόσβαση των πολιτών σε τεστ κορονοϊού

Οι Ιάπωνες φημίζονται για την πρωτοτυπία τους, ωστόσο αυτή τη φορά το... τερμάτισαν στ' αλήθεια, αφού πλέον οι αυτόματοι πωλητές δεν διαθέτουν μονάχα σοκολάτες, αναψυκτικά και πατατάκια, αλλά και τεστ για τον κορονοϊό.

Το Τόκιο αποδεδειγμένα αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα των αυτόματων πωλητών, κι αυτό γιατί η Ιαπωνία διαθέτει περίπου 4,1 εκατ. αυτόματους πωλητές σε λειτουργία – τους περισσότερους στον κόσμο κατά κεφαλήν.

Πρόκειται για μια παράδοξη –και συνάμα ρηξικέλευθη– ιδέα, η οποία μπήκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η χώρα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, να διευκολύνει τους πολίτες να κάνουν συχνά τεστ κορονοϊού αλλά και να εξοικονομήσει ανθρώπινο δυναμικό και πόρους στα δημόσια νοσοκομεία.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ιαπωνία προσπαθεί να αποφύγει και τον έντονο συνωστισμό –ή την αναμονή για ραντεβού– στις ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες είχαν στραφεί οι πολίτες για μοριακό έλεγχο, καθώς μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια χώρα με πολλά εκατομμύρια κατοίκους – έχει πληθυσμό 125.570.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021.

Οι αυτόματοι πωλητές διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών σε rapid tests κορονοϊού

Πιο συγκεκριμένα, κάθε αυτόματος πωλητής –κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο αρχικά– έχει περίπου 60 τεστ, τα οποία πωλούνται έναντι 4.500 γεν (γύρω στα 35 ευρώ) το καθένα. Στη συνέχεια, οι χρήστες αποστέλλουν δείγμα σιέλου για ανάλυση σε κλινική.

Επιπλέον, όπως δήλωσε o Χιντέκι Τακεμούρα, επικεφαλής της ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής Laketown Takenoko, υπάρχει τεράστια ανταπόκριση από τους πολίτες από τότε που τοποθετήθηκαν οι αυτόματοι πωλητές, ενώ εξήγησε πως σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να αφαιρούνται τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί σε αυτούς δύο φορές την ημέρα.

Τέλος, να σημειωθεί πως πέρα από τη διαθεσιμότητα των rapid tests στους αυτόματους πωλητές, τα τεστ PCR γίνονται ολοένα και πιο διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω της πώλησής τους σε φαρμακεία αλλά και στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM