Βραζιλία: Έρευνα για ανταλλαγή εμβολίων Covid-19 με παράνομο χρυσό

σημαία Βραζιλίας
(Πηγή: unsplash.com)

Ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά των Αρμόδιων Αρχών ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην πολιτεία Ροράιμα της Βραζιλίας ξεκίνησαν να ερευνούν μια υπόθεση που σχετίζεται με ανταλλαγή εμβολίων κατά του κορονοϊού με χρυσό από παράνομες εξορύξεις, στην περιοχή όπου ζει η φυλή αυτοχθόνων Γιανομάμι.

Πιο συγκεκριμένα, αρχηγοί της φυλής του Αμαζονίου έκαναν κατήγγειλαν τέτοιες συμφωνίες και οι εισαγγελείς ξεκίνησαν μια πιο εντατική έρευνα, διερευνώντας τα στοιχεία, στο πλαίσιο της υπάρχουσας έρευνας για την εκτροπή δόσεων εμβολίων που προορίζονταν για τους αυτόχθονες. 

«Οι Γιανομάμι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι υλικά και φάρμακα που προορίζονται για τους ιθαγενείς δίδονται αντ’ αυτών σε παράνομους μεταλλωρύχους»

Η Ένωση Χουτουκάρα, η οποία εκπροσωπεί τους αυτόχθονες Γιανομάμι, έφερε το ζήτημα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, έχοντας την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Instituto Socioambiental».

Η Ένωση διευκρίνισε ότι ένας υγειονομικός στην περιοχή Χομόξι έδωσε σε παράνομους χρυσωρύχους εμβόλια κατά της Covid-19 με αντάλλαγμα χρυσό. Πούλησε επίσης, βενζίνη και μια γεννήτρια στους μεταλλωρύχους ανταλλάσσοντάς τα με χρυσό, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η επιστολή του Ντάριο Κοπενάουα Ιανομάμι

«Οι Γιανομάμι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι υλικά και φάρμακα που προορίζονται για τους ιθαγενείς δίδονται αντ’ αυτών σε παράνομους μεταλλωρύχους» δήλωσε o Ντάριο Κοπενάουα Ιανομάμι της Χουτουκάρα σε επιστολή του, στην οποία αναφέρονται οι επίσημες καταγγελίες που έγιναν στους εισαγγελείς και στο υπουργείο Υγείας.

Σε μια άλλη περίπτωση που αναφέρεται, ένας άλλος εργαζόμενος στις υγειονομικές υπηρεσίες συνάντησε μεταλλωρύχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και τους έδωσε φάρμακα έναντι χρυσού, όπως αναφέρει η ένωση.

Από πλευράς του, το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι έλαβε την επιστολή στις 5 Απριλίου και άμεσα άρχισε την έρευνα για την υπόθεση.

Πάνω από 13 εκ. κρούσματα στην Βραζιλία

Να σημειωθεί, πως η Βραζιλία είναι από τις χώρες εκείνες που ταλανίζονται περισσότερο από την πανδημία, σε παγκόσμιο επίπεδο, και όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φυλές αυτοχθόνων είναι από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως η Βραζιλία έχει καταγράψει περισσότερα από 13,7 εκατομμύρια κρούσματα από τη αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ τα θύματα της νόσου Covid-19 «αγγίζουν» τις 362 χιλιάδες.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα