Τσαντ: Νεκρός ο Ιντρίς Ντεμπί, δύο μέρες μετά την επανεκλογή του

Πρόεδρος Τσαντ
Πηγή: theafricareport.com

Νεκρός έπεσε ο Πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, μόλις δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του, για μια έκτη θητεία στην Προεδρία της χώρας, όπως ανακοίνωσαν μέσω τηλεοράσεως οι ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.

Ο Ντεμπί, 68 ετών, ήταν επικεφαλής του κράτους από τον Δεκέμβριο του 1990 και θεωρούνταν βασικός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο τόξο της Βόρειας Αφρικής. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, ο Πρόεδρος του Τσαντ «έχασε τη ζωή του από τραύματα που υπέστη ενώ επισκεπτόταν το πεδίο της μάχης», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νέος αρχηγός του κράτους ο γιος του

Προς το παρόν, το Σύνταγμα έχει ανασταλεί. Το στρατιωτικό συμβούλιο θα αναλάβει ο στρατηγός Mahamat Kaka, ή αλλιώς Mahamat Idriss Déby Itno, γιος του Ιντρίς. Η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για 18 μήνες.

Ο Ντεμπί αναμενόταν να δώσει μια ομιλία αφού επανεξελέγη, αλλά επέλεξε αντ' αυτού να επισκεφθεί στρατιώτες του Τσαντ στις πρώτες γραμμές, δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας του, Μαχαμάτ Ζεν Μπάδα.

Σύμφωνα με μια αναφορά, οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση από μαχητές που είχαν φτάσει από τη βάση τους στη Λιβύη και είχαν εισέλθει στο έδαφος του Τσαντ στις 11 Απριλίου. Ο αρχικός στόχος τους ήταν να απαλλάξουν τη χώρα από τα 31 χρόνια της εξουσίας του Ντεμπί.

Τσαντ
Πηγή: Twitter

Με πληροφορίες από theafricareport.com