Φοιτητές ξύρισαν τα κεφάλια τους διαμαρτυρόμενοι για το νερό της Φουκοσίμα

διαμαρτυρία φοιτητών στη Σεούλ
© AP

Πάνω από 30 φοιτητές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για το νερό της Φουκοσίμα, ξυρίζοντας τα κεφάλια τους έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ στη Νότια Κορέα. Ουσιαστικά, με αυτή τους την κίνηση οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στη θάλασσα νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

ξύρισμα κεφαλιού στη Σεούλ
© AP

Να σημειωθεί πως κατά διαστήματα η Αστυνομία, έξω από την ιαπωνική πρεσβεία, διέλυε το πλήθος που συγκεντρωνόταν, το οποίο φώναζε συνθήματα κατά του ιαπωνικού σχεδίου και κρατούσε πανό. Παρ' όλα αυτά, το πλήθος δεν εμπόδισε την υλοποίηση της δράσης αυτής της διαμαρτυρίας, αν και στη Νότια Κορέα ισχύει απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι φοιτητές που αποτόλμησαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο είχαν καθίσει και τους ξύριζαν τα κεφάλια, ενώ φορούσαν ποδιές πάνω στις οποίες αναγράφονταν μηνύματα υπέρ της καταδίκης του ιαπωνικού σχεδίου και της εγκατάλειψής του. Ενδεικτικά, ένα εξ αυτών έγραφε: «Η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ακυρώσει το σχέδιο για την απόρριψη του μολυσμένου νερού».

Διαμαρτυρία για το νερό της Φουκουσίμα
© AP

Υπενθυμίζεται πως η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε, λίγες μέρες νωρίτερα, πως πρόκειται να απορρίψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σταδιακά, ξεκινώντας σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Με τη σειρά της, η Σεούλ έχει επικρίνει έντονα την απόφαση αυτή, καλώντας μάλιστα τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Πρόεδρός της Μουν τζε-ιν έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο.

Τέλος, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ αναφορικά με το Κλίμα, Τζον Κέρι, δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ιαπωνία έλαβε την απόφαση αυτή με διαφανή τρόπο και πως θα συνεχίσει να ακολουθεί τις δέουσες διαδικασίες.

διαμαρτυρία στην Κορέα
κοπέλα ξυρίζει κεφάλι
Διαμαρτυρία για το νερό της Φουκοσίμα στη Σεούλ
Ξύρισαν το κεφάλι τους για να διαμαρτυρηθούν για το νερό της Φουκουσίμα
διαμαρτυρία στην Κορέα
© AP
κοπέλα ξυρίζει κεφάλι
© AP
Διαμαρτυρία για το νερό της Φουκοσίμα στη Σεούλ
© AP
Ξύρισαν το κεφάλι τους για να διαμαρτυρηθούν για το νερό της Φουκουσίμα
© AP

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα