Αλβανία - Εκλογές: Επικράτηση Ράμα έδειξαν τα exit polls

Εκλογές στην Αλβανία
Φωτογραφία: Albaniapost

Με τη συμμετοχή των εκλογέων να ανέρχεται στο 48% και να είναι αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2017) έκλεισαν χθες στις 7.00 το απόγευμα (τοπική ώρα) οι κάλπες για την εκλογή νέου κοινοβουλίου στην Αλβανία. Η ψηφοφορία στα 5.200 εκλογικά τμήματα διεξήχθη ομαλά, με κάποια μικροπροβλήματα ωστόσο, τα οποία δεν έβλαψαν τη διαδικασία, γεγονός που χαιρέτισαν όλες οι πλευρές.

Απομένει, ωστόσο, η καταμέτρηση των ψήφων, διαδικασία που παραδοσιακά αμφισβητείται στις αλβανικές εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ιλιριάν Τσελιμπάσι, που έγινε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα για τα κόμματα και τις προεκλογικές συμμαχίες θα ανακοινωθούν σε 48 ώρες από την έναρξη της καταμέτρησης.

Έντι Ράμα
Φωτογραφία: Reuters

Τι δείχνουν τα exit polls

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας δείχνει να κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν, λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη του Top Channel TV. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να έρθει δεύτερο με 43,5% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης προβλέπεται να είναι τρίτο με 6,9% των ψήφων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ο Ράμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογή του στη μετακομμουνιστική Αλβανία. 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα