Ινδικό στέλεχος κορονοϊού – Π.Ο.Υ.: Παραλλαγή «παγκόσμιας ανησυχίας»

παιδί με μάσκα
© Unsplash

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτήρισε παραλλαγή «παγκόσμιας ανησυχίας» το ινδικό στέλεχος κορονοϊού, κι αυτό γιατί –σύμφωνα με μελέτες– η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρουσιάζει πολύ εύκολη εξάπλωση. Να σημειωθεί, εξάλλου, πως η παραλλαγή αυτή έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ.

Σύμβολο ΠΟΥ
(Πηγή: unric.org)

Πότε μια μετάλλαξη θεωρείται επικίνδυνη;

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι τρεις άλλες παραλλαγές –αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία– έχουν λάβει τον ίδιο χαρακτηρισμό. Σύμφωνα με τον Oργανισμό, μια μετάλλαξη θεωρείται πιο επικίνδυνη και... ανεβαίνει επίπεδο –από «παραλλαγή ενδιαφέροντος» σε «παραλλαγή ανησυχίας»– (VOC) όταν δείχνει ενδείξεις ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα πολλά κριτήρια, όπως εύκολη μετάδοση, πιο σοβαρή ασθένεια, μειωμένη εξουδετέρωση από αντισώματα ή μειωμένη αποτελεσματικότητα σε θεραπεία και εμβόλια.

Τι συμβαίνει στην Ινδία;

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις σημαίνουν ότι η έλλειψη οξυγόνου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και έχει εξαπλωθεί πέρα από την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη νότια πολιτεία της Άντρα Πραντές ανέφεραν ότι 11 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους σε μια νύχτα στην πόλη Τιρουπάτι έπειτα από καθυστέρηση ενός δεξαμενόπλοιου οξυγόνου που προμήθευε το νοσοκομείο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

ΙΝΔΙΑ
ΠΗΓΗ:EF SYN.GR

Επιπλέον, η ίδια η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της παραλλαγής και του θανατηφόρου δεύτερου κύματος της Ινδίας, αλλά πως ο συσχετισμός δεν έχει ακόμα «αποδειχτεί πλήρως».

Παρά την τραγικότητα της κατάστασης στην Ινδία και την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να ανακοινώσει ένα εθνικό lockdown και να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Ωστόσο, αρκετές πολιτείες επέβαλαν τοπικά lockdown, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς τον τελευταίο μήνα.

Επιπλέον, έντονη κριτική ασκείται στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι επέτρεψε να πραγματοποιηθούν μαζικές συγκεντρώσεις σε φεστιβάλ ινδουιστών και εκλογικές συγκεντρώσεις παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Ο εμβολιασμός στην Ινδία

Αξίζει να αναφερθεί πως χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι η πρωτεύουσα έχει εμβόλια μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Έτσι, οι ελλείψεις διαταράσσουν περαιτέρω το καθυστερημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, με 34,8 εκατομμύρια –ή μόλις το 2,5% του πληθυσμού– να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου μέχρι στιγμής.

Ινδία κορονοιός
Πηγή: dailymail.com

Τέλος, ο Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι τα τρέχοντα εμβόλια φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής, αν και ο τεχνικός επικεφαλής του Οργανισμού είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις «μειωμένης εξουδετέρωσης».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα