Στρατός Μιανμάρ: Συλλήψεις υπόπτων για σειρά εκρήξεων

συλλήψεις στη Μιανμάρ
© ΑP

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ προχώρησαν σε 39 συλλήψεις ανθρώπων, που πιστεύεται ότι ευθύνονται για σειρά εκρήξεων και εμπρηστικών επιθέσεων.

Παράλληλα, οι συλληφθέντες θεωρείται ότι προσπάθησαν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση από αντάρτικες οργανώσεις εθνοτικών μειονοτήτων, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τα οποία ωστόσο ελέγχονται από τη χούντα.

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, στη Μιανμάρ παρατηρείται ένα κύμα μικρών εκρήξεων στις πόλεις, με κάποιες εξ αυτών να έχουν στόχο κυβερνητικά κτίρια ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Καμία οργάνωση, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, αλλά ο στρατός κατηγορεί ως υπεύθυνους άτομα που επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Διαδηλωτές στη Μιαμάρ
© ΑP

Η εφημερίδα «Global New Light of Myanmar» έγραψε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν:

  • 48 «χειροποίητες νάρκες»
  • 20 ράβδους ΤΝΤ
  • εκπυρσοκροτητές
  • φιτίλια και άλλα υλικά στη διάρκεια έρευνας

Επιπέον, εντοπίστηκαν άλλα εκρηκτικά υλικά, περιλαμβανομένης πυρίτιδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κάποιοι από τους υπόπτους συνελήφθησαν και με την κατηγορία ότι επιθυμούσαν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση από αντάρτικες οργανώσεις στην πολιτεία Κάγια, στην ανατολική Μιανμάρ.

Ο στρατός της Μιανμάρ δυσκολεύεται να επιβάλει την τάξη αφού κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία κρατείται, όπως και άλλα σημαντικά στελέχη του κόμματός της. Διαδηλώσεις, απεργίες και μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής έχουν παραλύσει τη χώρα.

διαμαρτυρία στη Μιανμάρ
© ΑP

Αφού αντιμετώπισαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, κάποιοι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές έχουν αναζητήσει στρατιωτική εκπαίδευση από ομάδες ανταρτών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, οι οποίες πολεμούν εδώ και δεκαετίες εναντίον του στρατού με αίτημα περισσότερη αυτονομία. Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν πορείες και ολονυκτίες για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες από το πραξικόπημα.

Πολλοί διαδηλωτές, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, έναν συνασπισμό εναντίον της χούντας ο οποίος έχει αυτοανακηρυχτεί η νόμιμη αρχή της Μιανμάρ. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας «Δύναμης Λαϊκής Άμυνας».

Τουλάχιστον 783 νεκροί και 3.859 κρατούμενοι μετά το πραξικόπημα

Να σημειωθεί, επίσης, πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει 783 ανθρώπους μετά το πραξικόπημα, ενώ άλλοι 3.859 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ).

στρατός Μιανμάρ
© ΑP

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε χθες, Τρίτη, πως ο στρατός στη Μιανμάρ δεν φαίνεται να περιορίζει τις προσπάθειές του να εδραιώσει την εξουσία του. Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες επιδίδεται ξεπερνούν τους φόνους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διεθνής εμπλοκή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μιανμάρ» τόνισε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα