Επεισόδια Κολομβία: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για 15η μέρα

Επεισόδια στην Κολομβία
© AP

Τα επεισόδια στην Κολομβία δεν έχουν τελειωμό, καθώς οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για 15η συνεχή μέρα. Παράλληλα, είναι πασιφανές πως αυτές οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην χώρα έχουν σημαδευτεί από αιματηρή βία, καθώς η χώρα μετρά περισσότερους από 800 τραυματίες αλλά και δεκάδες νεκρούς το τελευταίο διάστημα.

διαδηλώσεις Κολομβία
© AP

«Η χώρα ζει μια κατάσταση ακραίας ανισότητας»

«Η χώρα ζει μια κατάσταση ακραίας ανισότητας» κατήγγειλε ο Λουίς Κάρλος Γκαρσία, 35 ετών, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος διαδήλωνε στην Μπογκοτά. «Λέγοντας με νόμιμο τρόπο ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, το μόνο που εισπράξαμε από το κράτος ήταν η βία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο δεξιός Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των νέων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, αφού δεσμεύτηκε να είναι δωρεάν το κόστος εγγραφής στα δημόσια πανεπιστήμια για τους λιγότερο προνομιούχους.

«Θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια, όλες μου τις ικανότητες και όλη την κυβερνητική ομάδα ώστε αυτή η διαδικασία (σ.σ. διαπραγμάτευσης) να προχωρήσει καλά» επισήμανε ο Ντούκε στη διάρκεια της συνάντησής του με τους φοιτητές στην Μπογκοτά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις συγκρούσεις, που έχουν σημειωθεί μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας από τις 28 Απριλίου, όταν ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, μια κρατική υπηρεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επεισόδια Κολομβία
© AP

Πάνω από 800 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανήκει η αστυνομία, έχει αναφέρει 849 τραυματίες στις τάξεις του, εκ των οποίων 12 από πυροβόλα όπλα, και 716 μεταξύ των πολιτών, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι είναι από σφαίρες.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μετρά γύρω στους 79.000 νεκρούς, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της βίας από ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών.

Επεισόδια Κολομβία για 15η μέρα
© AP

Απόσυρση του νομοσχεδίου

Ο Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το επόμενο έτος, προκάλεσε τη λαϊκή οργή με ένα νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ και διεύρυνση της βάσης της φορολόγησης εισοδημάτων. Ο Κολομβιανός Πρόεδρος αντιμετώπισε μαζικές διαδηλώσεις το 2019 και το 2020. Μπορεί να απέσυρε το νομοσχέδιο στις 2 Μαΐου, η κινητοποίηση όμως συνεχίζεται κατά της καταστολής, την οποία καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και η διεθνής κοινότητα, αλλά και με αίτημα την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς το ποσοστό φτώχειας στη χώρα φτάνει το 42,5%, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των ανισοτήτων.

Ο Ντούκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρνείται να παραδεχτεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν υπερβολική χρήση βίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έδρασαν «σεβόμενες απολύτως το Σύνταγμα». Την ίδια ώρα, τονίζει πως όσα μεμονωμένα στελέχη τους υπερέβησαν τα καθήκοντά τους «θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη». Επιμένοντας ότι υπήρξαν «επιθέσεις εναντίον των μελών των δυνάμεων της τάξης», έκανε λόγο για τη λήψη 65 πειθαρχικών δράσεων εναντίον αστυνομικών, ανάμεσά τους 8 για ανθρωποκτονία, 11 για σωματικές επιθέσεις, 27 για κατάχρηση εξουσίας.

διαδηλωτής στα επεισόδια στην Κολομβία
© AP

Τέλος, να σημειωθεί πως την περασμένη  Δευτέρα η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα πέντε μέλη της, ωστόσο οι διαδηλωτές ζητούν περισσότερα. «Ελπίζουμε αρχικά να ζητήσουν συγγνώμη για όλους τους φίλους μας που "έπεσαν", για εμάς που είμαστε στον δρόμο, για όλες αυτές τις οικογένειες των οποίων έκλεψαν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, να ζουν» τόνισε ο 22χρονος φοιτητής Μιγκέλ Κινιόνες.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα