Κολομβία: Αυτοκτόνησε 17χρονη ύστερα από βιασμό 4 αστυνομικών

Κολομβία
Πηγή: Semana.com

Την Τετάρτη 12/5 μία 17χρονη στην Κολομβία, προσήχθη στο γραφείο του εισαγγελέα από αστυνομικούς που διέλυσαν την πορεία διαμαρτυρίας στη πόλη Παπαγιάν. Η ίδια, κατά τη διάρκεια της κράτησής της κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό από τέσσερις άνδρες της αστυνομίας. Η ανήλικη ύστερα από τον βιασμό που υπέστη αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται η νεαρή να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, καθώς αστυνομικοί της έχουν ακινητοποιήσει χέρια και πόδια και τη μεταφέρουν σηκωτή. Από την πλευρά της η αστυνομία αρνείται ότι υπήρξαν καταχρήσεις των δυνάμεων της τάξης αλλά ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις άνδρες που ενέχονται στο περιστατικό έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σημειώνεται, πως έναυσμα των διαδηλώσεων στο αρχικό τους στάδιο ήταν φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πάγωσε προσωρινά, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, ώστε να παύσει η αστυνομική βαρβαρότητα. 

Σύμφωνα με την Casa de la Mujer, μια φεμινιστική ομάδα που παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, η Άλισον Μελέντεζ αυτοκτόνησε μετά από φερόμενες υποθέσεις σεξουαλικής βίας από μέλη της ESMAD στη μέση της κράτησής της στο URI της Ποπαγιάν . Η ομάδα κάλεσε οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οργανισμούς όπως το Γραφείο του Διαμεσολαβητή, η Personería και η Εισαγγελία, να ξεκινήσουν έρευνες για να διευκρινίσουν τα γεγονότα, μεταδίδει η AS Colombia

Η τελευταία ανάρτηση της 17χρονης Άλισον

Η τελευταία ανάρτηση της μαθήτριας, με το hashtag «#UribeParacoHPTA», έγινε δημοφιλής σε όλη την Κολομβία. Το hashtag αναφέρθηκε στους φερόμενους δεσμούς μεταξύ του πρώην Προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε και των ακροδεξιών «ομάδων θανάτου» που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα semana.com και όσα ανέφερε ο δικηγόρος της κοπέλας, η 17χρονη άφησε ένα μήνυμα στην επίσημη σελίδα της στο Facebook στην οποία αναφέρει τι συνέβη.

Στη συνέχεια, δημοσίευσε ένα άλλο μήνυμα ανακοινώνοντας ότι θα δώσει τέλος στη ζωή της. Το εν λόγω μήνυμα έχει ως εξής: «Έπρεπε να με πιάσουν ανάμεσα σε τέσσερις; Είμαι αυτή που έπιασαν, δεν με είδαν ποτέ να ρίχνω πέτρες, δεν πήγα προς το μέρος τους, κατευθυνόμουν προς το σπίτι ενός φίλου που θα με φιλοξενούσε. Όταν με είδαν δεν έτρεξα, γιατί σκέφτηκα ότι θα ήταν χειρότερο, το μόνο που έκανα ήταν να κρυφτώ πίσω από έναν τοίχο, και απλώς επειδή βιντεοσκόπησα με έπιασαν. Μου κατέβασαν το παντελόνι μου, στο βίντεο είναι ξεκάθαρο ότι τους είπα να με απελευθερώσουν επειδή με έγδυναν. Αλλά τους ντρόπιασε όταν εξέτασαν τα έγγραφά μου και συνειδητοποίησαν ότι είμαι η κόρη ενός αστυνομικού, και υποστηρίζω πλήρως την απεργία και τις διαδηλώσεις, αλλά χθες δεν ήμουν μέρος της διαδήλωσης.

Άλισον Κολομβία
Πηγή: facebook

Ο δικηγόρος της μαθήτριας μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων της Κολομβίας τόνισε: «Εάν αυτό είναι το σεξουαλικό τους όραμα, το καθιστούν πολύ σαφές ότι δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε πώς το οι αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να είναι τόσο ντροπιαστικές. Δεν μπορεί να υφίσταται αστυνομική βία, η στάση του θεσμικού οργάνου είναι να προστατεύει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει».