Ισραήλ: To συγκλονιστικό εξώφυλλο της Χααρέτζ με τα 67 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα

εξώφυλλο Ισραήλ

Συγκλονίζει το εξώφυλλο της Ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η οποία δημιούργησε ένα κολλάζ με τα πρόσωπα των 67 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη Παλαιστίνη, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, οι NewYorkTimes, σε πρωινό δημοσίευμά τους, φιλοξένησαν τις ιστορίες των 67 αδικοχαμένων παιδιών και των συγγενών τους. Όταν ζητήθηκε από τους γονείς των παιδιών να περιγράψουν πως ένιωθαν απάντησαν πως «ήταν θέλημα Θεού», με τη φωνή τους να βγαίνει ψιθυριστά από το στόμα τους. Με δάκρυα στα μάτια, ανέφεραν πως τα παιδιά τους ήθελαν να σπουδάσουν, να γίνουν γιατροί, καλλιτέχνες και ηγέτες.

Ο πατέρας μίας 10χρονης, ο Saad Asaliya, οδηγός ταξί από την Jabaliya, ανέφερε στους Times: «Προσπαθώ να ηρεμήσω λέγοντας ότι ήταν θέλημα του Θεού να φύγει».

Εντός 11 ημερών, αυτό το μήνα, τουλάχιστον 66 παιδιά κάτω των 18 ετών σκοτώθηκαν στη Γάζα και 2 στο Ισραήλ, σύμφωνα με αρχικές αναφορές. Σχεδόν όλα τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν Παλαιστίνιοι. Όταν ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα χτύπησαν σπίτια και κατοικημένες γειτονιές, ο αριθμός των παιδιών που κινδύνευσαν ήταν τεράστιος. Μερικές φορές σχεδόν ολόκληρα σπίτια εξαφανίζονται με μία μόνο έκρηξη.

Ο 5χρονος Ido Avigal

Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, ο 5χρονος Ido Avigal,  ήταν τόσο ανήσυχος που δεν ήθελε να κοιμηθεί, να κάνει ντουζ ή να φάει μόνος του, είπε η μητέρα του Shani Avigal.

5χρονος Γάζα
Πηγή: nyt.com

Όταν οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν, μαζί με την οικογένειά του κρύφτηκαν σε ένα οχυρωμένο ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι της θείας του. Αλλά όταν ένας πύραυλος χτύπησε ένα κοντινό κτίριο, θραύσμα τον χτύπησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Η μητέρα του είπε ότι ο γιος της είχε πει πρόσφατα στους συμμαθητές του ότι «δεν είναι όλοι οι Άραβες κακοί».

Τρία παιδιά σκοτώθηκαν μαζί με τη μητέρα τους

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα δεν είχαν σταματημό. Τρία τρομοκρατημένα αδέρφια κρύφτηκαν στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ο Muhammad-Zain al-Attar , 9 μηνών, η αδερφή του, Amira al-Attar , 6 ετών , και ο αδερφός του, ο Ισλάμ al-Attar , 8 ετών.

Γάζα
Πηγή: nyt

Η οικογένεια είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι, δήλωσε στους Times, ο πατέρας, δεν μπορούσαν να βγουν από πουθενά. Ο ίδιος, έσκαψε τα ερείπια και επέζησε, όμως η σύζυγός του μαζί με τα τρία παιδιά τους δεν τα κατάφεραν. Τα πτώματά τους βρέθηκαν όλα μαζί κάτω από έναν τσιμεντένιο στύλο.

Στις 16 Μαΐου αεροπορική επίθεση ξεκληρίζει ολόκληρη οικογένεια

Η Dima al-Ifranji, 15 ετών, ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και μία από τις καλύτερες μαθήτριες της τάξης της. Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά, ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική, δήλωσε ο πατέρας της , Ράμι αλ-Ιφράντζι.

Γάζα
Πηγή: nyt

Ο αδελφός της, Yazan al-Ifranji ,13 ετών, ήταν ένα λαμπρό παιδί, συχνά ο πρώτος που απαντούσε σε ερωτήσεις στην τάξη. Του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο και να ακούει μουσική και ήλπιζε να γίνει τεχνικός υπολογιστών. Η Mira al-Ifranji ,11 ετών, φαντάστηκε το μέλλον ως οδοντίατρος, ενώ ο μικρότερος της οικογένειας Amir al-Ifranji , 9 ετών, ήταν ένα ευγενικό παιδί με όμορφο χαμόγελο που του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο και βιντεοπαιχνίδια.

Γάζα
Πηγή: nyt

Και τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, άφησαν την τελευταία τους πνοή μαζί με τη μητέρα τους εξαιτίας Ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στις 16 Μαΐου.

Ήταν αργά το βράδυ και παρόλο που η γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού είχε τελειώσει, η Dana Ishkontana, 9 ετών και η αδερφή της Lana, 5 ετών, ήθελαν να ντυθούν με τις νέες τους φορεσιές. Ο θείος τους, τραβούσε φωτογραφίες την οικογένεια που ήταν μαζεμένη στο σπίτι. Στη συνέχεια, βγήκε έξω προκειμένου να αγοράσει σοκολατάκια και πατατάκια.

Γάζα
Πηγή: nyt.com

Λίγα λεπτά αργότερα, τα τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. «Μακάρι να μην είχα φύγει ποτέ», είπε.

Εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας και ανεξάρτητοι οργανισμοί που εργάζονται με παιδιά στη Γάζα αναφέρουν ότι συνήθως τα παιδιά υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, χρόνιο φόβο και άγχος. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν εξουθενωτικούς εφιάλτες και αυτοκαταστροφική ή επιθετική συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από nyt.com

 

Γάζα
Γάζα
Γάζα
Γάζα
Γάζα
Γάζα
Πηγή: nytimes.com
Γάζα
Πηγή: nytimes.com
Γάζα
Πηγή: nytimes.com
Γάζα
Πηγή: nytimes.com
Γάζα
Πηγή: nytimes.com