Margherita Hack: H σπουδαία αστροφυσικός που τιμά με doodle η Google

Margherita Hack

Η Μαργκερίτα Χακ ήταν Ιταλίδα επιστήμονας. Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της. Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της Μαργκερίτα Χακ, της αστροφυσικού στην οποία αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle.

Η ίδια, γεννήθηκε στη Φλωρεντία και ο πατέρας της, Ρομπέρτο Χακ, ήταν λογιστής Προτεσταντικής καταγωγής από την Ελβετία. Η μητέρα της, Μαρία Λουίζα Πογγέσι, ήταν Καθολική από την Τοσκάνη και πτυχιούχος της Accademia di Belle Arti di Firenz. Και οι δύο γονείς άφησαν τη θρησκεία τους για να ενταχθούν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία, για την οποία ο Ρομπέρτο Χακ ήταν γραμματέας για μια περίοδο υπό την προεδρία της κομητείας Gamberini-Cavallini.

Η Χακ παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο «Galileo Galilei» στη Φλωρεντία, αλλά το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις της.

Το 1945, αποφοίτησε στη φυσική από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110. Η διατριβή της στην αστροφυσική αφορούσε τις μεταβλητές του Cepheid, με βάση τις σπουδές της στο Παρατηρητήριο Arcetri και στη συνέχεια υπό τη διεύθυνση του Giorgio Abetti. Η Χακ θεωρούσε τον Abetti ως πρότυπο επιστήμονα, δάσκαλου και διαχειριστή κέντρου επιστημονικής έρευνας.

Μαργκερίτα Χακ

Στην Ιταλία, η Χακ ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της για την Καθολική Εκκλησία και την ιεραρχία και τους θεσμούς της.

Η Χακ πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013 στο νοσοκομείο Cattinara στην Τεργέστη. Είχε νοσηλευτεί για μια εβδομάδα για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο σύζυός της Χακ, Αλντο Ντε Ρόσα, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω επιπλοκών της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και οι δύο αναπαύονται στο νεκροταφείο του Σαντ'Αννα στην Τεργέστη. Η Χακ άφησε την προσωπική της βιβλιοθήκη, που περιείχε 24.000 βιβλία για την αστρονομία, στην πόλη της Τεργέστης.