Νιγηρία: Ένοπλοι εισέβαλαν σε ισλαμικό τέμενος κι απήγαγαν 13 άτομα

Νιγηρία

Το Σάββατο το βράδυ, οι ένοπλοι «επιτέθηκαν στο τέμενος του χωριού Μαϊγκάμτζι και απήγαγαν 19 πιστούς, αφού πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ιμάμη και άλλον ένα πιστό» κατά τη διάρκεια της βραδινής δέησης, είπε ο Γκάμπο Ίσα, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία Κατσίνα.

«Οι άνδρες μας ρίχτηκαν στην καταδίωξη των κακοποιών και κατάφεραν να σώσουν έξι από τους πιστούς στα χέρια των απαγωγέων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι 13», πρόσθεσε.

Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Βαριά οπλισμένες συμμορίες, στις οποίες οι αρχές αναφέρονται γενικά χρησιμοποιώντας τον όρο bandits («κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»), κατατρομοκρατούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία τους κατοίκους στην κεντρική και στη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Οι επιθέσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Παρότι οι απαγωγές για λύτρα είναι συχνές, σπανίως διαπράττονται σε χώρους λατρείας, οι συμμορίες μοιάζουν να προτιμούν να επιτίθενται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε εποχούμενους.

Γενικά, οι όμηροι αφήνονται ελεύθεροι από τους κακοποιούς αφού καταβληθούν λύτρα.

Οι συμμορίες δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς κυρίως στο αχανές δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται σε τμήματα των πολιτειών Ζαμφαρά, Νίγηρας, Κατσίνα και Καντούνα.

Τον Νοέμβριο, 15 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν από bandits σε χωριά της πολιτείας Καντούνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του, δέχεται οξύτατες επικρίσεις για τη γενίκευση της ανασφάλειας στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα. Ο κ. Μπουχάρι ως εκ του Συντάγματος δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δυόμισι μήνες.