Η Ρωσία θεωρεί ότι η Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη «βλάπτει» τα συμφέροντα ασφαλείας της

Η Συνθήκη επί των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (CFE), από την οποία πρόκειται να αποχωρήσει και τυπικά η Ρωσία, βλάπτει τα συμφέροντα ασφαλείας της, τόνισε υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης που ανέλαβε να χειριστεί τη διαδικασία σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα.

Το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται εντός της ημέρας να αποκηρύξει και τυπικά τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, επικυρώνοντας διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τη 10η Μαΐου.

«Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση όσων ήλπιζαν ακόμη πως η Ρωσία θα επιστρέψει σε αυτή τη Συνθήκη θα εξαφανιστεί», προεξόφλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Parliamentskaya Gazeta, που εκδίδεται από το ρωσικό κοινοβούλιο σε εβδομαδιαία βάση.

Η Συνθήκη, «λόγω της μεταβληθείσας κατάστασης, βλάπει τα συμφέροντα ασφαλείας μας. Αυτό το προφανές γεγονός θα χρειαστεί τώρα να αναγνωριστεί στη Δύση».

Ο κ. Ριάμπκοφ ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα αντιπρόσωπος του κ. Πούτιν στην κοινοβουλευτική διαδικασία αποχώρησης από τη συμφωνία, η οποία κυρώθηκε τον Ιούνιο του 1991 και είχε σκοπό να μειωθούν οι δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην Ευρώπη από τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του NATO.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει το 2015 πως αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη.