Εντείνεται το κλίμα δυσφορίας κατά του Νετανιάχου - Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ

διαδήλωση ισραηλ
Photo: The Times of Israel

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν και πάλι στο δρόμο στην Ιερουσαλήμ χθες Δευτέρα, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου και απαιτώντας πρόωρες εκλογές.

Κλείνοντας σχεδόν έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ έχουν πολλαπλασιαστεί και η οργή έχει αυξηθεί εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα των 134 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά το ισλαμικό κίνημα Χαμάς.

Πριν από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, ο δεξιός συνασπισμός που κυβερνά τη χώρα αντιμετώπισε κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του Ισραήλ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια αναθεώρησης των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα οποίο οι διαδηλωτές θεωρούσαν ως επίθεση στα δημοκρατικά θεμέλια της χώρας.

Ο Μπενζαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ισχυριζόμενος ότι αν  στηθούν κάλπες εν μέσω πολέμου, θα ανταμειφθεί μόνο η Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους και να καταστρέψει τη Χαμάς, όμως μετά από μήνες πολέμου και περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους νεκρούς που έθεσαν σε κατάσταση αναμονής τους πολιτικούς κανόνες, ο Νετανιάχου πλέον αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονη κριτική.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί κατηγορούν τον Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ, για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν την καταστροφική επίθεση των μαχητών της Χαμάς σε εβραϊκές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές ανακοινώσεις.

“Δεν ανησυχούν για το τι συμβαίνει στη χώρα, αλλά για τη διατήρηση της θέσης τους στην κυβέρνηση. Εργάζονται για τους εαυτούς τους, όχι για τον λαό”, καταγγέλλουν οι διαδηλωτές.

Κάνοντας ακόμη πιο σύνθετο το σκηνικό, ο Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον διαμαρτυρίες εκ μέρους υπερορθόδοξων Εβραίων διαδηλωτών, οι οποίοι είναι οργισμένοι με την άρση των εξαιρέσεων που επέτρεπαν στους νεαρούς φοιτητές των θρησκευτικών σεμιναρίων να απέχουν από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Πηγή: ertnews