Μαζική κινητοποίηση εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

ισραηλ διαδηλωση

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και για την αποτυχία τους να επαναπατρίσουν τους «δεκάδες» ομήρους οι οποίοι παραμένουν στα χέρια των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παράλληλα, στον παλαιστινιακό θύλακο αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο τη νύχτα για νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ωστόσο η κατάσταση παραμένει συγκριτικά πιο ήρεμη αφότου άρχισε η εφαρμογή ανθρωπιστικής «παύσης» των επιχειρήσεων σε νότιο τομέα του.

Η «παύση» αυτή, η αναγγελία της οποίας την Κυριακή συνέπεσε με το Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας για τους μουσουλμάνους, στη θεωρία σκοπό έχει να διευκολύνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν απελπιστική ανάγκη οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ χθες βράδυ, με σπάνια μαζικότητα τους τελευταίους οκτώ και πλέον μήνες πολέμου, για να διαδηλώσουν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

«Είμαι ικανοποιημένος που ήρθε κόσμος. Ελπίζω πως θα συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να θέσουμε υπό πολιορκία την Ιερουσαλήμ, την Κνέσετ. Πρέπει να παραλύσουμε τη χώρα, για να πέσει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ο Γιαακόβ Γκόντο, ο γιος του οποίου Τομ σκοτώθηκε στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε χονδρικά μια εβδομάδα μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση πολέμου των δυο κεντρώων Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγών του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, με αποτέλεσμα χθες να ανακοινωθεί εντέλει πως το όργανο αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς, διαλύεται.

Πάντως η αποχώρηση των δυο μορφών της αντιπολίτευσης, που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση σε ένδειξη εθνικής ενότητας, δεν έχει καμιά επίπτωση στην πλειοψηφία του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, και των συμμάχων του, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων παρατάξεων, στην Κνέσετ.

«Κάθε ενέργεια» του πρωθυπουργού Νετανιάχου «οδηγεί στην καταστροφή του Ισραήλ. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για ό,τι έγινε την 7η Οκτωβρίου», κατήγγειλε ο Μοσέ Σαντάροβιτς, 73 χρονών, συνταξιούχος μηχανικός.

Η επίθεση εκείνης της ημέρας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο από ιδρύσεως εβραϊκού κράτους, στοίχισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 251 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους 116 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι, πλην όμως τουλάχιστον 41 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Σταματήστε τον πόλεμο»

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνησή του γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι δεκάδες εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί κάτω για πολύ, θα πεθάνουν», πρόσθεσε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί διότι δεν έχει πάρει άδεια για να εκφραστεί δημόσια.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 37.347 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι με πανό και πλακάτ που απαιτούσαν νέες εκλογές, απαίτησαν για ακόμη μια φορά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Όλοι! Τώρα!», φώναζαν, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ομήρους που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο. Αρκετοί φόραγαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο», ή «Είμαστε όλοι ίσοι».

Λίγες εβδομάδες;

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν χθες πως σύντομα θα έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι της χερσαίας επιχείρησής τους στη Ράφα. Περίπου οι μισές μάχιμες μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εκεί έχουν «καταστραφεί» και το 60 ως 70% της πόλης και των περιχώρων τους τελεί πλέον υπό τον «επιχειρησιακό έλεγχό» τους, κατ’ αυτές. Θα χρειαστούν «λίγες εβδομάδες» για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων.

Η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα την 7η Μαΐου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή: στην πόλη αυτή είχαν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένοι Γαζαίοι. Οι περισσότεροι έφυγαν για να σωθούν, κυρίως προς δυσμάς, όπου αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία να εξασφαλίσουν τρόφιμα.

Κατά τους αριθμούς που έδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χθες, σε 40 ημέρες εχθροπραξιών στη Ράφα σκότωσαν περίπου 550 μαχητές της Χαμάς και υπέστησαν 22 απώλειες.

Ο απολογισμός αυτός, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν εκτεταμένο σύστημα υπόγειων σηράγγων, μεγάλες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή 25 σήραγγες οδηγούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Αίγυπτο. Ούτε αυτή η πληροφορία είναι δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα· το Κάιρο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχαν ακόμη λειτουργικές σήραγγες.

Άφαντο το «πνεύμα του Έιντ»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής πως θα προχωρούν στο εξής σε «παύση» των επιχειρήσεων καθημερινά «από τις 08:00 ως τις 19:00» (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας), μέχρι νεοτέρας διαταγής, κατά μήκος τομέα μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων, από το ισραηλινό συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, ως το ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη Ράφα, λίγο βορειότερα.

Το Κερέμ Σαλόμ είναι πλέον το μοναδικό σημείο διέλευσης μέσω του οποίου εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ως τότε τη βασική πύλη εισόδου των απαραίτητων προμηθειών.

Ο ΟΗΕ καλωσόρισε την ανακοίνωση, όμως ταυτόχρονα ζήτησε η παύση να συνοδευτεί κι από άλλα «μέτρα» για να διευκολυνθούν οι παραδόσεις βοήθειας, αξιώνοντας να αρθούν «όλα τα εμπόδια» γι’ αυτή, την ώρα που οι Γαζαίοι, αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού, δεν έχουν καρδιά για γιορτές.

«Δεν νιώθουμε το πνεύμα του Έιντ, το Έιντ θα έρθει όταν γυρίσουμε σπίτι μας, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Όταν κάθε μέρα έχουμε μάρτυρες, δεν υπάρχει κανένα Έιντ», συνόψισε ο Αμέρ Αζούρ, εκτοπισμένος στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Στο βόρειο μέτωπο

Στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο, οι επιθέσεις του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά κλιμακώθηκαν περαιτέρω, μετά τον θάνατο σημαντικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του κόμματος, του Ταλίμπ Σάμι Αμπντάλα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό την περασμένη εβδομάδα.

«Ο κίνδυνος λάθος υπολογισμού, που θα οδηγούσε σε ξαφνική κι ευρύτερη ένοπλη σύρραξη, είναι υπαρκτός», προειδοποίησαν το σαββατοκύριακο η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά).

Χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Μοχάμαντ Μουστάφα Αγιούμπ, επίσης ανώτερο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, ο οποίος κατ’ αυτές ήταν υπεύθυνος για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Η παράταξή του επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόκστιν, έφθασε χθες στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών Ισραήλ-Χεζμπολά.