Πούτιν: Σφράγισε την απόσυρση της Ρωσίας από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών

Βλαντίμιρ Πούτιν
Πηγή: ap.org

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με νόμο που υπέγραψε ολοκλήρωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών (OST), δήλωσε το Κρεμλίνο σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη Συνθήκη και εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου –την Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας– σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη, παραβιάζοντας σημαντικά την ισορροπία των συμφερόντων των μερών της Συνθήκης. Έτσι, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας πλήγηκε σοβαρά και απειλήθηκε η εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε η απόσυρση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Συνθήκη» ανέφερε η δήλωση.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην ενταχθούν στη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς ήταν «πολιτικό λάθος», καθώς η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Προέδρων των χωρών αργότερα αυτό τον μήνα.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη τον Νοέμβριο του 2020 υπό την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Όταν ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Μόσχα δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη Συνθήκη εάν η Ουάσινγκτον επιβεβαίωνε τη δέσμευσή της σε αυτήν. Αλλά οι προσδοκίες έχουν ανατραπεί.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Πούτιν έπρεπε να λάβει έγκριση από το ρωσικό κοινοβούλιο και να υπογράψει το νομοσχέδιο απόσυρσης, σφραγίζοντας την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία.

Η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2002. Συντάχθηκε για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και τη διαφάνεια στο στρατιωτικό κτίριο και πρότεινε τη δυνατότητα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης πάνω από ολόκληρη την επικράτεια των συμμετεχόντων.

Τι ορίζει η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών (Open Skies)

Με τη συνθήκη για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια των συμμετεχόντων. Η συνθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, δίνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, άμεσο ρόλο στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δραστηριότητες που τους αφορούν.

Η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών προωθεί το άνοιγμα και τη διαφάνεια των στρατιωτικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων.

Η έννοια της «αμοιβαίας εναέριας παρατήρησης» προτάθηκε αρχικά στον Σοβιετικό πρωθυπουργό Νικολάι Μπουλγκάιν κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης του 1955 από τον Πρόεδρο Ντουάιτ Ν. Άιζενχαουερ. Ωστόσο, οι Σοβιετικοί απέρριψαν αμέσως την ιδέα και ήταν αδρανής για αρκετά χρόνια. Η συνθήκη τελικά υπογράφηκε ως πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ (και πρώην διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) Τζορτζ Μπους το 1989. Με διαπραγμάτευση από τα τότε μέλη του ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η συμφωνία υπογράφηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 24 Μαρτίου 1992.