Τραμπ: «Θέλουν να με καταστρέψουν πολιτικά» - Όσα δήλωσε κατά του Μπάιντεν

Ντόναλντ Τραμπ
Πηγή: ap.org

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από περίπου τρεις μήνες αποχής από τη δημόσια σκηνή εμφανίστηκε σε εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βόρεια Καρολίνα. «Είναι υπέροχο να επιστρέφεις» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του από τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε μίλησε στο Συνέδριο Πολιτικής Δράσης στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άσκησε κριτική στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από την Κίνα να αποζημιώσει τις ΗΠΑ για την πανδημία της Covid-19 και αναφέρθηκε στον αποκλεισμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Αμερική υποτιμήθηκε και ταπεινώθηκε» τόνισε. «Η εγκληματικότητα αυξήθηκε», «η οικονομία πηγαίνει στην κόλαση» και «η εμπορία ναρκωτικών στηρίζεται» στα «ανοιχτά» σύνορα.

Ο Τραμπ είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν πίσω το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο «νωρίτερα από ό,τι νομίζετε» και ότι ο ίδιος θα κατέβει στις εκλογές του 2024.

Ο 74χρονος, μιλώντας για πάνω από μία ώρα, «στόχευσε» τον δρ Άντονι Φάουτσι, τον οποίο αποκάλεσε «Αμερικανό τσάρο για τον κορονοϊό» και «όχι σπουδαίο γιατρό». Υπογράμμισε ότι « η Κίνα πρέπει να πληρώσει» για τη φερόμενη διαρροή του ιού από εργαστήριο της Γουχάν – ισχυρισμός που δεν έχει αποδειχτεί.

Φορώντας κόκκινη γραβάτα και μαύρο κοστούμι, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε με μια δυσοίωνη προειδοποίηση: «Καθώς μαζευόμαστε απόψε, η χώρα μας καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας». «Η εγκληματικότητα αυξήθηκε, τα αστυνομικά τμήματα διαλύονται και καταρρέουν – αυτή είναι η καλή πολιτική που αναιρεί την αστυνομία μας;» είπε.

«Κοιτάζετε τα σύνορά μας, είναι ανοιχτά. Η παράνομη μετανάστευση ανεβαίνει σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί, και αυτό εκτυλίσσεται σε μια περίοδο μερικών μηνών. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, οι βιομηχανίες μας λεηλατούνται από ξένες κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό αποτελεί έλλειψη σεβασμού για τη χώρα μας και τους ηγέτες μας».

«Και μιλώντας για τους ηγέτες μας, αυτοί υποκύπτουν στην Κίνα, καθώς η Αμερική υποτιμάται και ταπεινώνεται στην παγκόσμια σκηνή. Η ελευθερία μας παρακάμπτεται από την αριστερή που ακυρώνει την κουλτούρα μας και η κυβέρνηση Μπάιντεν ωθεί την τοξική κριτική για τη φυλετική θεωρία και τις παράνομες διακρίσεις στα σχολεία των παιδιών μας».

«Τώρα εσείς να μου πείτε. Ο Τζο Μπάιντεν και οι σοσιαλιστές δημοκράτες είναι η πιο ριζοσπαστική αριστερή διοίκηση στην Ιστορία. Ακόμη και ο Μπέρνι Σάντερς δεν μπορεί να το πιστέψει».

Και πρόσθεσε: «Η επιβίωση της Αμερικής εξαρτάται από την ικανότητά μας να εκλέγουμε Ρεπουμπλικάνους σε κάθε επίπεδο, ξεκινώντας από τα μεσοπρόθεσμα του επόμενου έτους. Πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, πρέπει να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε: «Τα μέσα ενημέρωσης, οι Δημοκρατικοί και οι λεγόμενοι ειδικοί παραδέχονται επιτέλους αυτό που είπα πρώτη φορά πριν από 13 μήνες, ότι δηλαδή τα στοιχεία δείχνουν πως ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο της κινεζικής κυβέρνησης».

Ο δρ Φάουτσι είναι «καλός τύπος», αλλά «όχι καλός γιατρός»

Αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου κατά του δρ Φάουτσι. Συγκεκριμένα, είπε: «Ο δρ Φάουτσι είναι ένας καλός τύπος, ένας καλός "promoter", όχι ένας καλός γιατρός, του αρέσει η τηλεόραση περισσότερο από οποιονδήποτε πολιτικό σε αυτό το δωμάτιο – και τους αρέσει η τηλεόραση. Αλλά έχει κάνει λάθος σχεδόν σε κάθε ζήτημα, και έκανε λάθος για τη Γουχάν και το εργαστήριο. Έκανε πολύ μεγάλο λάθος».

Και πρόσθεσε: «Σε γενικές γραμμές, πήγα αντίθετα με όσα έλεγε ο δρ Φάουτσι. Για παράδειγμα, ο δρ Φάουτσι είπε να μην κλείσουμε τα σύνορά μας με την Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά εγώ το έκανα ούτως ή άλλως και μήνες αργότερα είπε ότι πήρα τη σωστή απόφαση και ότι έσωσα χιλιάδες ζωές».

«Αλλά ο δρ Φάουτσι ίσως δεν ήταν ποτέ πιο λάθος παρά όταν αρνήθηκε τον ιό και από πού προήλθε. Ήρθε η ώρα για την Αμερική και τον κόσμο να απαιτήσουν αποζημιώσεις και λογοδοσία από το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας. Πρέπει όλοι να δηλώσουμε με μια ενιαία φωνή ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει».

Ο Μπάιντεν «κατέστρεψε την οικονομία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μπάιντεν έχει καταστρέψει την οικονομία – ενώ ο ίδιος, όπως ισχυρίστηκε, την είχε παραδώσει στον νέο Πρόεδρο σε καλή κατάσταση. «Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο Τζο Μπάιντεν ήταν να καθίσει πίσω και να μην κάνει τίποτα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, η οικονομία πηγαίνει στην κόλαση και ο πληθωρισμός θα επιφέρει την  καταστροφή στο εγγύς μέλλον. Ο πληθωρισμός είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 13 χρόνια και θα αυξηθεί σημαντικά. Πρόκειται να σας κοστίσει πολύ περισσότερο».

«Θέλουν να με καταστρέψουν πολιτικά»

Επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη έρευνα για τις οικονομικές πρακτικές του Οργανισμού Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ο πρώην Πρόεδρος κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι προσπάθησαν να τον βλάψουν πολιτικά. Ανέφερε επίσης ότι οι αποφάσεις του Facebook και άλλων εταιρειών να τον κρατήσουν μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια «άδικη» προσπάθεια να σιγήσουν τον ίδιο και τους υποστηρικτές του. «Θέλουν να σας σιωπήσουν» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Τέλος, συνέχισε να υποστηρίζει ότι στις εκλογές έγινε νοθεία. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν εκ νέου το Κογκρέσο στις εκλογές και ανέφερε ότι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.