Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε προχθές Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με σκοπό να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.
Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Νεντ Πράις, τόνισαν πως είναι «βαθιά ανήσυχες».
«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των τρεχουσών γραμμών της εκεχειρίας».
Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης την αντίθεση του διεθνούς οργανισμού σε κάθε νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.
Ο Οργανισμός τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης «της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας και αυτό που «έχει ανάγκη» η χώρα «δεν είναι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, από όπου κι αν προέρχονται», τόνισε ερωτηθείς για την αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση.
Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στη Συρία από το 2016, με στόχο την εξάλειψη των σύρων κούρδων ανταρτών, οι οποίοι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η πιο πρόσφατη επίθεση της Άγκυρας στη συριακή επικράτεια είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους στη Συρία και αποσύρονταν.
Εν μέσω αγανάκτησης συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς πήγε τότε στην Τουρκία και έκλεισε συμφωνία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσουν οι μάχες.
«Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει την κοινή ανακοίνωση του Οκτωβρίου του 2019», σημείωσε ο Νεντ Πράις.
«Αναγνωρίζουμε τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της. Όμως οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ», πρόσθεσε.
Η αναγγελία του τούρκου προέδρου περί νέας επίθεσης καταγράφεται την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.
Η Τουρκία κατηγορεί εδώ και καιρό τις σκανδιναβικές χώρες πως προσφέρουν καταφύγιο στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα PKK, εκτός νόμου στην Τουρκία.
Μετά την απόφαση του κ. Τραμπ το 2019 να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, οι κούρδοι μαχητές επιδίωξαν να εξασφαλίσουν την προστασία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και της Ρωσίας, του κυριότερου υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.
Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύτηκαν κατόπιν κατάπαυση του πυρός, που γενικά τηρείται μέχρι σήμερα.
Ο κ. Τραμπ ανακάλεσε γρήγορα την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα και περίπου 900 αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν επισήμως στη Συρία, ως μέλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.
Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μοιάζει να έχει καμία πρόθεση να αποσύρει τους στρατιωτικούς αυτούς, παρά την απόφασή του ο αμερικανικός στρατός να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν το 2021, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.