Μιθριδάτης: «Είμαι ένας άνθρωπος που έχει πολιτική συνείδηση»

Μιθριδάτης
© Facebook

Ο Μιθριδάτης μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων και σχολίων που προκλήθηκε για το τραγούδι του, διάρκειας 12 λεπτών και 50 δευτερολέπτων, με τίτλο «Για να μην τα χρωστάω», μίλησε στο Kontra24 και την Αναστασία Γιάμαλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο τραγούδι του Μιθριδάτη επικρίνει έντονα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους χειρισμούς της κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «παίρνουν φωτιά» από το πρώτο κιόλας λεπτό κυκλοφορίας του.

Μιθριδάτης

Επιπλέον, μόλις σε δύο μέρες το τραγούδι ξεπέρασε τις 300.000 προβολές στο Youtube, ωστόσο παρά τη δημοφιλία του αυτή δεν έβαλε το τραγούδι στις τάσεις, καθώς όπως είπε ο καλλιτέχνης στη δική του περίπτωση δε λειτούργησε ο αλγόριθμος, «αλλά ο αργόριθμος».

Επίσης, σχολίασε: «Φαντάζομαι σε εμένα δεν θα λειτουργεί ο αλγόριθμος, δεν ξέρω, όλα τα άλλα μπορεί να είναι καχυποψίες. Πάντως τη δουλειά του την κάνει. Καλό θα ήταν, γιατί θα μπορούσε το μήνυμα να μεταφερθεί σε περισσότερο κόσμο. Στο χέρι μας είναι».

Αυτή την ώρα, το «A Short Music Film», όπως το ονομάζει ο Μιθριδάτης, έχει ξεπεράσει τα 629.614 «χτυπήματα».

«Ένα μελοποιημένο έργο, έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω»

Αρχικά, ο Μιθριδάτης μιλώντας στο Kontra είπε: «Δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς τραγούδι. Θα μπορούσε να ήταν θεατρικό μονόπρακτο. Εγώ το προσέγγισα μουσικά. Ένα μελοποιημένο έργο, έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω. Δεν εξυπηρετεί την ψυχαγωγία. Είναι ένα έργο που πρέπει ο άλλος να καθίσει, να το παρακολουθήσει. Έχει γίνει viral για άλλους λόγους» είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι ένα όχημα να μεταφερθούν απόψεις, εμπειρίες και σκέψεις. Είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί ο κόσμος να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί και θέλει».

Μιθριδάτης
© Facebook

«Μάζεψα πολύ σαπίλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βιώνουμε την πανδημική συνθήκη υπό τέτοιου είδους κυβερνητικής διαχείρισης»

Αμέσως μετά, ο Μιθριδάτης ανέφερε ότι χρειάστηκε έναν μήνα να γράψει τους στίχους και τρεις για την παραγωγή, ωστόσο αποκάλυψε ότι του πήρε πολύ περισσότερο η ιδέα για αυτό το «έργο».

Και εξήγησε: «Δεν είπα σε μια νύχτα από το πουθενά την ώρα που έπινα το μοχίτο ότι θα γράψω ένα κομμάτι. Μάζεψα πολύ σαπίλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βιώνουμε την πανδημική συνθήκη υπό τέτοιου είδους κυβερνητικής διαχείρισης», ενώ τόνισε ότι «δεν είναι τα 2 χρόνια σε 12 λεπτά, κάποια σημεία είναι τα 40 χρόνια σε 12 λεπτά».

«Είναι οι σκέψεις μου»

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είναι οι σκέψεις μου, οι σκέψεις ενός ανθρώπου που ασχολείται με την τέχνη, όσα χρόνια ζω. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει πολιτική συνείδηση. Και με τα Ημισκούμπρια». Επιπλέον, ο Μιθριδάτης κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική περί σεξιστικών στίχων με τα Ημισκούμπρια, και δήλωσε: «Αυτό έχει γίνει τις τελευταίες δύο μέρες, έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία όλοι αυτοί να ακούσουν Ημισκούμπρια, ανακαλύπτεις πολλά όταν ακούς Ημισκούμπρια». 

Κλείνοντας τη συνέντευξη του, ο Μιθριδάτης είπε: «Όλοι πρέπει να πράξουμε το σωστό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιθριδάτη στο Kontra:

Λίγα λόγια για τον Μιθριδάτη

Ο Μιθριδάτης Χατζόγλου ή απλά Μιθριδάτης έγινε ευρύτερα γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος «Ημισκούμπρια». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Είναι γιος των ηθοποιών Κώστα Χατζόγλου και Ανθής Γούναρη. Σε ηλικία 15 ετών, εργάστηκε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Μέχρι το 1994, εργαζόταν ως υπάλληλος σε κατάστημα Metropolis. Παράλληλα, φοιτούσε στη Σχολή Καλών Τεχνών, από την οποία αποφοίτησε τελικά το 2019.

Ενδεικτικά, ορισμένοι στίχοι από το κομμάτι:

  • «Οκτάωρη εργασία είναι μπαναλιτέ και κάθε υπερωρία θα είναι απληρωτέ»
  • «Κυβέρνηση με σήμα το κουταλοπίρουνο κι έναν φλώρο έχεις ξαφνικά για τύραννο. Μια πρωθυπουργάντζα που έχει στην καβάτζα κάθε ορντινάντζα, δευτεράντζα για μπροστάντζα...»
  • «Ο Λουδοβίκος μας, ο άρχοντας, ο άναξ, αν ο κόσμος δεν κατάπινε όλη μέρα Ζάναξ». «Περνάνε νομοσχέδια εκτρώματα στα χώματα...»
  • «Τώρα fake news λένε την προπαγάνδα, με χαρτοπολτό από ευρώ φτιάχνεις ανδριάντα. Ο ηγέτης μας στο σετ για συνέντα τετ-α-τετ, ρωτάει ο Πινόκιο, απαντά ο Πινοσέτ»

Ακούστε παρακάτω το «Για να μην τα χρωστάω»:

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα