«Πίσω από τα μάτια της»: Η βαρετή σειρά του Netflix που θες να την ξαναδείς

Πίσω από τα μάτια της

Ναι κάποιοι από εσάς θα βαρεθείτε. Η αργή πλοκή, η εκνευριστική προφορά του Σκωτσέζου πρωταγωνιστή-ψυχιάτρου, το προβλέψιμο μοτίβο εξέλιξης των πραγμάτων του ερωτικού τριγώνου και οι μεταφυσικές σεναριακές ενέσεις, απόρροια των μαντικών – και όχι μόνο –   ικανοτήτων της μυστηριακής πρωταγωνίστριας, είναι στοιχεία αταίριαστα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η σειρά να μην έχει εξασφαλισμένους de facto θιασώτες. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όμως, οι περισσότεροι θεατές της σειράς, αντί να την εγκαταλείψουν στα δύο πρώτα επεισόδια, επιλέγουν να τη δουν μέχρι τέλους και εκεί να σοκαριστούν ολοκληρωτικά.

Καλώς ή κακώς, όταν η φαντασία μπλέκει με το ρεαλισμό, το αποτέλεσμα ή θα ενθουσιάσει ή θα απογοητεύσει. Αν αγαπάς το παράξενο, αυτή η σειρά θα σε παρασύρει σε σκέψεις και αναζητήσεις, αλλά στο τέλος θα αισθανθείς ανόητος, διότι θα διαπιστώσεις ότι σε απασχολούσαν δευτερεύουσες καταστάσεις. Μόλις ολοκληρώσεις και τα έξι επεισόδια, μπορείς απλά να ξαναδείς τη σειρά και τότε με άλλο μάτι να καταλάβεις αν πραγματικά σου άρεσε.

Το σενάριο

Ένας ψυχίατρος (Τομ Μπέιτμαν) μετακομίζει μαζί με τη σύζυγό του (Ηβ Χιούσον) στο Λονδίνο και κάποιες ώρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στο νέο του γραφείο, γνωρίζει τη Λουίζ (Σιμόνα Μπράουν). Μόνο που το επόμενο πρωϊνό διαπιστώνει πως η γυναίκα αυτή εργάζεται ως γραμματέας στο ιατρείο του! Σχηματίζεται έτσι ένα ερωτικό τρίγωνο με τη Λουίζ όχι μόνο να αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου, αλλά παράλληλα να επισυνάπτει φιλική σχέση με την Αντέλ. Το πράγμα αρχίζει και μπερδεύει όταν αναδύεται σεναριακά η ψυχωτική ικανότητα της Αντέλ να εισέρχεται σε κατάσταση ύπνωσης και να επισκέπτεται μέρη τα οποία έχει επισκεφτεί στο παρελθόν.

Η πλοκή περιέχει σκηνές του σήμερα, ονειρικές και υπερβατικές καταστάσεις, αλλά και άλματα στο παρελθόν, πάνω στα οποία ο τηλεθεατής καλείται να συναρμολογήσει τις καταστάσεις για να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Η σειρά δεν άρεσε στους κριτικούς –συνοπτικά τη χαρακτήρισαν «βαρετή μπαρούφα» – αλλά ενθουσίασε το κοινό που σίγουρα ξέρει καλύτερα.

 

Οι αντιδράσεις

Τo plot twist είναι εντυπωσιακό και βασίζεται στην επιστημονική φαντασία, την οποία οφείλεις να αποδεχθείς εφόσον παρακολουθείς τη σειρά. Επίσης, για να σταθεί το σενάριο πρέπει να στοχοποιηθεί η μεσαία τάξη και η ομοφυλοφιλία, κάτι που συμβαίνει στην τέχνη και πρέπει να διαχωρίζεται από την πραγματικότητα. Η παγκόσμια κοινότητα συχνά αποδέχεται ακραίες καλλιτεχνικές εκφράσεις ή αμφιλεγόμενους δημιουργούς. Ουδείς αποδέχεται τον βιασμό, αλλά το «Μη Αναστρέψιμος» είναι ένα κινηματογραφικό αριστούργημα.

Το «Πίσω από τα μάτια της» δεν είναι γροθιά στο στομάχι, ούτε μία σειρά που θα μείνει στην ιστορία, αλλά δεν είναι τυχαία talk of the town.

Την παράσταση ερμηνευτικά κλέβει η Ηβ Χιούσον που υποδύεται τη συνετή και καλοκάγαθη Αντέλ σε νεαρά ηλικία και την… ημίτρελη στο Λονδίνο του σήμερα.

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σάρα Πίνμπορο.

 

SPOILER HINT

.

.

.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σειράς είναι άλλος…

Το τρίγωνο είναι τετράγωνο