Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στο 40-50% των εσόδων του 2019 θα φτάσει ο τουρισμός

Ρέτσος (ΣΕΤΕ)
EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, που άνοιξε επίσημα σήμερα, παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εκτίμησε πως το επικρατέστερο σενάριο για φέτος είναι να φτάσουμε το 40-50% των εσόδων του 2019. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία σχεδόν 18 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι εκτιμήσεις για τα φετινά έσοδα τοποθετούνται στα 7-9 δισ. ευρώ.

«Μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν φέτος και, αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα λόγω της πανδημίας, μπορεί να έχουμε ένα καλό φθινόπωρο για τον τουρισμό. Η πανδημία αυτή έχει πολλά απρόοπτα, όμως φέτος έχουμε το εμβόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Τουρίστες που κάθονται σε μαγαζί
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κρίσιμες οι επόμενες έξι εβδομάδες

«Κλειδί» για τη φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί η εξέλιξη της πανδημίας, με τις επιχειρήσεις του τουρισμού να αποκτούν μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εσόδων στο τέλος Ιουνίου.

«Ο τουρισμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τα πάντα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έσοδα ακόμα και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Ιουνίου» τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Οι «δεξαμενές» τουριστών που αποτελούν και τις βασικές αγορές της Ελλάδας είναι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα αρχίσουν να κινούνται προς τα τέλη του Ιουνίου.

«Έχουμε καλή εικόνα από τη Γαλλία και από το Ισραήλ προς το παρόν. Επιπλέον φαίνεται να υπάρχει ζήτηση από την αμερικανική αγορά και ελπίζουμε να κινηθεί καλύτερα απ' ό,τι είχαμε προβλέψει. Η Ρωσία αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου ετοιμάζονται να ανοίξουν, δεν αντέχουν να είναι δεύτερη χρονιά κλειστές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα