ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% το 2021 στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ
EUROKINISSI

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία, καθώς –σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)– αναμένεται ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

Ακόμη πιο θετική η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 14 μονάδες τη διετία 2021-2022. Παράλληλα, η ανεργία, σύμφωνα με τον Οργανισμό, θα μειωθεί στο 15,9% φέτος, ενώ κατακόρυφη θα είναι η πτώση το 2022, οπότε η ανεργία θα φτάσει το 5,6%.

«Καμπανάκι» για πτωχεύσεις

Ωστόσο, στο κομμάτι των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης οι εκτιμήσεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες. Μάλιστα, ο Οργανισμός, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «χτυπάει καμπανάκι» για κίνδυνο πτωχεύσεων, σε περίπτωση που τα πράγματα στην οικονομία και το υγειονομικό πεδίο δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι επενδύσεις περιορίζονται στο 11,5% για φέτος και καταγράφουν ανοδική πορεία 20% το 2022.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί μόλις 1,6%.

Κομβικό σημείο για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η εξέλιξη της πορείας των εμβολιασμών αλλά και των μεταρρυθμίσεων. Οι εμβολιασμοί θα δείξουν πώς θα κινηθεί ο τουρισμός και πώς θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις. Παράλληλα, συστήνει να υλοποιηθούν προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ώστε να περιοριστεί η μακροχρόνια ανεργία και η φτώχεια.

Από την άλλη, οι εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την αντίδραση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγάλο δανεισμό, καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα πτωχεύσεων.

Δείκτες
EUROKINISSI

Αύξηση 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικές, αλλά τονίζει ότι δεν πρόκειται «για μία συνήθη ανάκαμψη». «Βλέπουμε με κάποια ανακούφιση τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά με κάποια δυσφορία ότι αυτό γίνεται με έναν πολύ άνισο τρόπο» τονίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού:

  • Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% φέτος και 4,4% το 2022.
  • Την ταχύτερη ανάπτυξη από τις μεγάλες οικονομίες θα έχουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022).
  •  Οι ΗΠΑ θα έχει ανάπτυξη 6,9% και 3,6%, αντίστοιχα.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα στις χώρες του ΟΟΣΑ θα είναι πολύ υψηλό (10,1% του ΑΕΠ έναντι 10,8% το 2020, ενώ για το 2022 προβλέπεται μείωση στο 6%) 
  • Το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί στο 8,2% φέτος και 5,8% το 2022.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα