Έξοδος στις αγορές: Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι

Λεφτά
EUROKINISSI

To ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων. Επιδίωξη είναι το ποσό να ξεπερνά το 1,5 δισ., με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να φτάνουν και πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Τη θετική συγκυρία που επικρατεί στις αγορές με τα spread των ελληνικών ομολόγων θέλει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα, ώστε να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση του 2009, στις 107 με 109 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα περίπου με τις αντίστοιχες των ιταλικών, δίνοντας το σήμα αισιοδοξίας σχετικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Η συγκεκριμένη έκδοση έδωσε στο ελληνικό Δημόσιο 3,5 δισ. ευρώ, κρινόμενη εξαιρετικά επιτυχημένη. Οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας στα 31 δισ. ευρώ, το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από κάθε άλλη φορά, στο 0,807%, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Χαρτονομίσματα
EUROKINISSI

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής κλίματος αποτελεί το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι η κρίση χρέους χτύπησε πριν από μια δεκαετία την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά τώρα επιστρέφουν, αν μπορείτε να τα βρείτε, σχολίασε.

Καθοριστικός στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα τα οποία ανέρχονται σε 25,68 δισ. ευρώ από τις 18 Μαρτίου του 2020, οπότε ενεργοποιήθηκε, έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, υπερκαλύπτοντας τη δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Μόνο το διάστημα Απριλίου - Μαΐου το ύψος των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ ανέρχονταν σε 3,7 δισ. ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο δίμηνο από το διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου 2020, που είχε φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει φέτος από τις αγορές 9 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια:

  • 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο
  • 2,5 δισ. ευρώ με το 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Μάρτιο, με κόστος δανεισμού στο 1,9% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ
  • 3 δισ. ευρώ με  5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Μάιο με κόστος λίγο κάτω από 0,17% και τις προσφορές να είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ (το τρίτο υψηλότερο ποσό από το 2017, οπότε και η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές).

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33,7 δισ. ευρώ.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα