Ακίνητα: Σταθεροποιούνται οι τιμές στην Ελλάδα

Μετά από ένα «οργιώδες» 18μηνο, η αγορά ακινήτων, από τις αρχές του 2020, φαίνεται ότι μπαίνει σε μια φάση διόρθωσης.

Σύμφωνα με το economistas.gr, το 2019 η αγορά ακινήτων κινήθηκε σε ρυθμούς προ κρίσης. Ωστόσο από τον Δεκέμβριο οι τάσεις άρχισαν να διαφοροποιούνται, με τις τιμές να μειώνονται. Ενδεικτικό για το προηγούμενο έτος είναι ότι μόνο στα όρια του δήμου Αθηναίων μεταβιβάστηκαν 5.978 ακίνητα. Σημαντικός ρυθμιστής για τα ακίνητα και τις τιμές τους είναι η δραστηριότητα των ξένων αγοραστών – επενδυτών, που τους τελευταίους μήνες του 2019 μειώθηκε.

Ακίνητα: Οι τάσεις για τα ενοίκια και τις αγοραπωλησίες

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, μέσω της αγοράς ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, Golden Visa εξασφάλισαν 2.239 ξένοι υπήκοοι.

Αν και η διάχυση της αύξησης των τιμών δεν παρατηρείται σε όλο το φάσμα της αγοράς, εκτιμάται ότι πλέον έχει ανακοπεί η πτωτική τάση των τιμών στα χαμηλότερων προδιαγραφών ακίνητα. Επίσης έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό οι δευτερεύουσες αγορές. Προϋπόθεση για τη συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης εκ μέρους ιδιωτών και επιχειρήσεων για χρήση και επέκταση σε νέους χώρους και ακίνητα. Εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Σε συγκριτική μελέτη της Eurostat, σημειώνεται ότι στο σύνολο της Ευρώπης, μετά από μια σχετικά στατική περίοδο μεταξύ 2009- 2014, οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα ενοίκια καταγράφουν σταθερή άνοδο 21% από το 2007 ως το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην Αυστρία (85,5%), στο Λουξεμβούργο (80,6%) και στη Σουηδία (80,3%). Πρωταθλήτρια στην... πτώση είναι η Ελλάδα με το ασύλληπτο 40%. Πρωτιά έχει η Ελλάδα και στην πτώση των ενοικίων (17,5%), ωστόσο από την προηγούμενη χρονιά η τάση έχει αναστραφεί.

AΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM