Πρόγραμμα SURE: Εκταμιεύτηκαν 2,54 δισ. προς την Ελλάδα

Λεφτα
EUROKINISSI

Τη νέα εκταμίευση πόρων του προγράμματος SURE από την Ευρώπη, ύψους 2,54 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, η χώρα μας έχει λάβει κονδύλια συνολικού ύψους 5,27 δισ. ευρώ, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης. Τα χρήματα του προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Μετρητα
EUROKINISSI

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

«Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων –αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο– πόρων από το πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει σήμερα και την εκταμίευση των επιπλέον αυτών πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ.

Έτσι, μαζί με τα 2,73 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευθεί έως τον Φεβρουάριο, η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,27 δισ. ευρώ – σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη.

Τα χρήματα του προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί, και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ώστε οι πληγές της υγειονομικής κρίσης να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό και να τεθούν στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

σημαία ΕΕ
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ποιοι χρηματοδοτούνται;

Αναλυτικά οι χώρες που επωφελούνται της χρηματοδότησης είναι οι εξής:

  • η Ισπανία (3,37 δισ. ευρώ),
  • η Πορτογαλία (2,41 δισ. ευρώ),
  • το Βέλγιο (2 δισ. ευρώ),
  • η Πολωνία (1,56 δισ. ευρώ)
  • η Ιταλία (751 εκατ. ευρώ),
  • η Βουλγαρία (511 εκατ. ευρώ),
  • η Λιθουανία (355 εκατ. ευρώ),
  • η Μάλτα (177 εκατ. ευρώ),
  • η Κύπρος (124 εκατ. ευρώ),
  • η Λετονία (113 εκατ. ευρώ),και
  • η Εσθονία (230 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν για πρώτη φορά χρηματοδότηση μέσω του SURE. Επίσης η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στη κάλυψη δαπανών για τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια back-to-back. 19 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη 94,3 δισ. ευρώ βάσει του SURE, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, βάσει πρότασης της Επιτροπής. Οι χώρες μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήματα για να λάβουν οικονομική υποστήριξη βάσει του SURE, το οποίο έχει συνολική ισχύ έως και 100 δισ. ευρώ.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα