Διάψευση Χατζηδάκη για 10ωρη εργασία - Τι αλλάζει στα εργασιακά

Κωστής Χατζηδάκης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο το οποίο φέρεται να ετοιμάζει να περάσει μετά το Πάσχα το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του site dikaiologitika.gr, στο νομοσχέδιο φέρεται να προβλέπεται η καθιέρωση ψηφιακής κάρτας τηλεργασίας, επιπλέον εργασία τα Σαββατοκύριακα, δεκάωρο για έξι μήνες χωρίς επιπλέον αμοιβή αλλά με μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή με αύξηση των ημερών άδειας αλλά και αύξηση των υπερωριών. Σημειώνεται πως η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει πως το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμη για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τηλεργασία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα». Ακόμη αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας.

Σχετικά με τη συνδικαλιστική δράση, προβλέπεται «η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα, από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».

«Όσοι κάνουν κριτική μιλούν για μη πραγματικό νομοσχέδιο»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσοι κάνουν κριτική μιλούν για μη πραγματικό νομοσχέδιο». Συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 τόνισε πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται η τηλεργασία, οι γονικές άδειες και θα ισχύουν πρόνοιες που εφαρμόζονται σε όλη την Ε.Ε.

Για τα εργασιακά ανέφερε: «Το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό είναι των αρχών της δεκαετίας του '80. Έχουν περάσει καμιά σαρανταριά χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που έχουν γίνει εν τω μεταξύ και στο αντίστοιχο δίκαιο της Ε.Ε. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε για να προσαρμοστούμε στις αντίστοιχες συνθήκες. Έχουμε, παραδείγματος χάριν, το θέμα της τηλεργασίας. Αυτό είναι καινούριο φαινόμενο στη ζωή. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αρρύθμιστο. Γιατί, αν το αφήσουμε αρρύθμιστο, μπορεί ο εργοδότης, αν δεν υπάρχουν περιορισμοί, να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει μετά τα μεσάνυχτα. Δεν το θέλουμε αυτό. Άρα εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε μια ρύθμιση που μιλάει για το δικαίωμα της αποσύνδεσης, το οποίο πιθανότατα για το 99% όσων μας ακούν δεν σημαίνει τίποτα. Σημαίνει ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις στους σέρβερ κεντρικά, έτσι ώστε από μία ώρα και μετά να μην μπορεί ο εργοδότης να στέλνει πράγματα στο σπίτι του αλλουνού για να καταχράται το δικαίωμα της τηλεργασίας, που έτσι και αλλιώς στο μυαλό μας είναι να ρυθμίζεται με συμφωνία των δύο πλευρών».

Για τις κατηγορίες πως μέσα στην πανδημία προσπαθεί να καταργήσει το ωράριο σημείωσε: «Δεν έχουμε ακόμα φέρει το νομοσχέδιο. Αν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε, θα μπορούσαμε να έχουμε φέρει όλους αυτούς τους μήνες το νομοσχέδιο. (….) (αυτά που θα φέρουμε) θα είναι αυτά που θα γίνονται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. Εμείς θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση και γι’ αυτόν τον λόγο ας πούμε στο ίδιο πλαίσιο ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τις γονικές άδειες, βάζοντας στην εικόνα και τους πατεράδες. Όχι μόνο τις μανάδες. Δηλαδή δίνουμε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, πληρωμένη, όταν γεννιέται ένα παιδί. Δεν θα λείπει μόνο η μητέρα, θα λείπει και ο πατέρας. Επίσης, δίνουμε επιδοτούμενη άδεια και στους δύο γονείς, γονική άδεια, έτσι ώστε να την παίρνει και ο πατέρας και να μην είναι η πρόσληψη, ο λόγος αυτός, οι γονικές άδειες αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναίκας».

«Αυτό που μας νοιάζει είναι παίρνοντας τις διεθνείς πρακτικές είναι να υπάρξει μια συμφιλίωση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή. Διότι ακριβώς επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έχουμε τηλεργασία, έχουμε το καθεστώς με τα κούριερ και τα ντελίβερι, και εκεί παρεμβαίνουμε υπέρ των εργαζομένων, μας ενδιαφέρει να φέρνουμε ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, διότι αν δεν τις φέρουμε τις ρυθμίσεις αυτές, τότε πράγματι θα υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων» συμπλήρωσε.

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας;

«Φέρνουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι μια τομή. Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Είναι ένα εργαλείο με το οποίο θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα ελέγχεται από το ΕΡΓΑΝΗ 2 πότε πάει ένας εργαζόμενος στη δουλειά και πότε φεύγει, έτσι ώστε ο κακός εργοδότης να μην μπορεί να κάνει κατάχρηση σε βάρος του εργαζομένου στο ωράριο εργασίας. Να μην μπορεί να τον βάζει να δουλεύει υπερωριακά χωρίς να τον πληρώνει. Και αυτό το κάνουμε πρώτη φορά εμείς, οι "κακοί" νεοφιλελεύθεροι. Αυτό είναι για μένα ένα από τα πιο βασικά φιλεργατικά μέτρα όχι του νομοσχεδίου, όλων των τελευταίων χρόνων» είπε και συμπλήρωσε: «Σήμερα υπάρχει το ΕΡΓΑΝΗ 2, που είναι πρόγραμμα στατιστικό συλλογής στοιχείων, αλλά είναι σε γενικό επίπεδο. Αυτό θα εξατομικευτεί. Ο εργαζόμενος για να προστατευτεί θα μπορεί να καταγράφει πότε πήγε στη δουλειά του. Συμπληρώνει το οκτάωρο. Μετά το οκτάωρο, αν θέλει και συμφωνήσει, δουλεύει υπερωριακά, πληρώνεται υπερωριακά με αυξημένες (σ.σ. απολαβές), όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό δεν αλλάζει. Αλλά επειδή έχουμε πολλές καταγγελίες από εργαζομένους ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που τους εκμεταλλεύονται και δεν τους πληρώνουν τις υπερωρίες, με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρώνονται, γιατί θα υπάρχει καταγραφή και δυνατότητα καταγγελίας».

«Fake news και ανοησίες η κατάργηση του 8ώρου»

«Μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μια ρύθμιση που θεωρούν (σ.σ. στην αντιπολίτευση) ότι είναι δήθεν κατάργηση του οκταώρου, ενώ ισχύει ήδη στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια, γιατί έχουμε και πολλά fake news και ανοησίες. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από τις αρχές του ’90 στην Ελλάδα και είναι και ευρωπαϊκή οδηγία. Εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Εκείνο το οποίο εμείς αλλάζουμε ότι πέρα από τις συμφωνίες που προβλέπονται με το μέχρι τώρα ισχύον δίκαιο μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών, αυτό μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζομένου. Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχεις το πρόβλημα αυτό, μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και τον χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου, αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών, αλλά πληρωμένη. Δηλαδή, ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου, με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου» συνέχισε.

Επανερχόμενος στο θέμα της τηλεργασίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Τηλεργασία θα υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις που συμφωνούν το σωματείο με τους εργοδότες. Και μπορεί –άμα συμφωνούν– να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Για διαφορετικούς λόγους. Πρέπει να γίνει συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη. Φυσικά δεν θα επιβάλλεται μονομερώς». Για τις δικλίδες ασφαλείας τόνισε: «Τα προσωπικά δεδομένα, τον εξοπλισμό θα τον πληρώνει ο εργοδότης (τα κομπιούτερ και ό,τι χρειάζεσαι όταν είσαι σπίτι σου) και επίσης θα υπάρχει το δικαίωμα αποσύνδεσης με κεντρικές ρυθμίσεις για να μη σε ζαλίζουν τη νύχτα και να μη σου χαλάνε την οικογενειακή ζωή». «Συμπερασματικά, θέλω να πω ότι αυτοί που κάνουν κριτική μιλάνε για ένα άλλο νομοσχέδιο, όχι για το πραγματικό» συμπλήρωσε.