Στον «πάγο» τα τεκμήρια για 4 κατηγορίες φορολογούμενων – Το φορο-σχέδιο του υπ. Οικονομικών 

Υπουργείο Οικονομικών
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

«Παγωμένα» αναμένεται να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών, τα τεκμήρια διαβίωσης ενόψει της υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μια σειρά από φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα δουν «παγωμένες» τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, προκειμένου να μην πληρώσουν υπέρογκους φόρους. 

Συγκεκριμένα, στον «πάγο» θα μπουν τα τεκμήρια σε όσους είδαν απώλεια εισοδήματος κατά τα διάρκεια του 2020 και υπάρχει το ενδεχόμενο να φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά και όχι τα πραγματικά τους εισοδήματα και ανήκουν στις εξής κατηγορίες φορολογούμενους: 

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας
  • Οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» 
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με έχουν εισπράξει «κουρεμένα» ενοίκια

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το «πάγωμα» των τεκμηρίων δεν θα ισχύσει για όσους ένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν φορολογηθεί με βάση τα τεκμαρτά τους εισοδήματα.

Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Φόρος εισοδήματος

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, ενώ η εξόφληση του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. 

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως και το τέλος Ιουλίου και καταβάλουν εφάπαξ το φόρο, θα έχουν έκπτωση 3%, ενώ πέρυσι το «bonus» που είχε δώσει το οικονομικό επιτελείο ήταν 2%. 

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι καταθέσουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου, δεν θα έχουν έκπτωση φόρου και θα κληθούν να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα. 

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το σενάριο να μην ισχύσει φέτος το πέναλτι για όσους φορολογούμενους δεν έχουν δαπανήσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα, σχεδόν το 80% των πολιτών έχει συγκεντρώσει τις e- αποδείξεις που απαιτούνται από το νόμο, ωστόσο υπάρχει ένα 20%  των πολιτών που δεν το έχει πράξει, λόγω της κρίσης, για τους οποίους συζητείται με τους θεσμούς το ενδεχόμενο ρύθμισης, ώστε να μην πληρώσουν το πρόστιμο του 22% για κάθε ευρώ που λείπει από το όριο των δαπανών. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα