Eurogroup: Στο επίκεντρο οι καθυστερήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Eurogroup
Πηγή φωτογραφίας: neweurope.eu

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να θέσουν στο σημερινό Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση του τελικού σχεδίου από το κάθε κράτος- μέλος. 

Επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημάνει «συναγερμός» στις χώρες της Ευρωζώνης για καθυστερήσεις στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στα οποία έχουν «ποντάρει» οι περισσότερες κυβέρνησης, για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει στους προϋπολογισμούς τους. 

Χρήστος Σταϊκούρας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σημειώνεται πως τα σχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το "φρένο" που έχει μπει από το ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο, το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει απόφαση για τη γερμανική συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης σε δυο μήνες από τώρα.

Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως η Ελλάδα προγραμματίζει να αποστείλει στην Κομισιόν το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Επισημαίνουν δε, ότι αναμένονται κάποια τελευταία σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στο σχέδιό της. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι τηλεδιασκέψεις και οι επαφές με την Ευρώπη, έχουν «αραιώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένδειξη ότι η προετοιμασία για την κατάθεση των τελικών προτάσεων, φτάνει στο τέλος της.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα