ΥΠΟΙΚ: Επέκταση του προϋπολογισμού κατά 3 δισ. για τις ανάγκες του COVID

Χρήστος Σταϊκούρας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Κονδύλι επιπλέον 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας προβλέπει η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο σχέδιο νόμο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» ενισχύεται ο κρατικός προϋπολογισμός για την κάλυψη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με το κόστος των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί να αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ. 

Η επέκταση του προϋπολογισμού θεωρήθηκε επιβεβλημένη, μετά τις συνεχείς παρατάσεις του lockdown που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων. Υπενθυμίζεται πως στον αρχικό προϋπολογισμό προβλέπεται ένα κονδύλι της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ.

Κλειστή εστίαση
(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και χρειάζονταν να κυρωθούν με νόμο όπως: 

  • Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2019 και 2020 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα.
  • Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού», σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
  • Παράταση της αναστολής καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο του ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έως και τις 31-12-2021.
  • Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα όλα τα αναγκαία είδη αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης. Ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, τα είδη αυτά υπάγονται σε ΦΠΑ 13%. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα