«Κούρεμα» δανείων: Κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών

Υπουργείο Οικονομικών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους τραπεζίτες η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης δανείων «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ».

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι θα επηρεαστεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από τη γενικευμένη απαίτηση από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για «κούρεμα». 

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει διαμορφωθεί έπειτα από συμφωνία με τις τράπεζες τις προηγούμενες εβδομάδες και αποτελεί πάγια πρακτική σε ρυθμίσεις δανείων που εφαρμόζουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Για το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η απόφαση των Βρυξελλών είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη γενικευμένη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με συγκεκριμένους κανόνες, μεταξύ των οποίων προβλέπεται και «κούρεμα» για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χρήστος Σταικούρας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διαφωνία κυβέρνησης - τραπεζών

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται μετά το «πράσινο φως» που έδωσε στο σχέδιο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Ωστόσο, οι τράπεζες αναφέρουν πως είχαν άγνοια για το συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά δεν είχαν δώσει την έγκρισή τους πριν αποσταλεί στην DG Comp.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν όμως ότι το θέμα είχε συζητηθεί ουκ ολίγες φορές και υπάρχουν αποδείξεις (email) που δείχνουν ότι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών πριν από την αποστολή του σχεδίου στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν μάλιστα πως οι τράπεζες είχαν δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση, θεωρώντας βέβαιη την απόρριψη του σχεδίου από την Ευρώπη – ίσως αυτός να είναι ο λόγος της έντονης κόντρας που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

«ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση). 

2. Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

- μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής ή/και

- διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων ή/και

- διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.) ή/και

 - επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

3. Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης.

2. Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα