Ζαββός: Ασφαλείς οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τον «Ηρακλή»

Γιώργος Ζαββός
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Με εμπιστοσύνη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το μέλλον οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και την επικείμενη ΑΜΚ της Alpha Bank.

Ο κ. Ζαββός αναφέρει τους τρεις λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η αλλαγή του κλίματος για τις ελληνικές τράπεζες:

  1. Η τεράστια πρόοδος που έχει γίνει με τον «Ηρακλή» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  2. Η σημαντικά βελτιωμένη πιστοληπτική κατάσταση της χώρας, που της επιτρέπει να προσφεύγει στις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ η Ελληνική Δημοκρατία.
  3. Η επικείμενη εισροή των τεράστιων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα επιφέρει πολύ μεγάλες και σημαντικές βελτιώσεις για την ελληνική οικονομία, μια προοπτική που αντιλαμβάνονται όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά κυρίως οι διεθνείς επενδυτές.

«Πρόκειται για συνθήκες που δημιουργούν μια μοναδικά ευνοϊκή συγκυρία, που επιτρέπει και στην ελληνική οικονομία αλλά και στις ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να κοιτούν το μέλλον με εμπιστοσύνη και να ενεργοποιηθούν άμεσα για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων» λέει ο κ. Ζαββός.

Σε επίκαιρη ερώτηση για τον χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου λόγω hive - down της Τράπεζας Πειραιώς, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός είναι πλήρως σύννομος και ηθικός και έγινε με βάση τη δεδομένη νομοθεσία και με την έγκριση του Ευρωπαίου επόπτη των τραπεζών (SSM), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τράπεζα Πειραιώς
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαββός, οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες προέβησαν στον εταιρικό μετασχηματισμό τους (hive - down) για τους εξής λόγους:

  1. Διότι έτσι μπορούν να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του «Ηρακλή», καθώς ο μετασχηματισμός βελτιώνει την οργανωτική και κεφαλαιακή τους δομή. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, με τον εταιρικό μετασχηματισμό η τράπεζα μπόρεσε να αποκτήσει τη λεγόμενη αποαναγνώριση, δηλαδή να ολοκληρώσει την τιτλοποίηση ενός σημαντικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
  2. Ο εν λόγω μετασχηματισμός επιτρέπει τη σημαντική μείωση του ύψους των προβλέψεων για πιστωτικές ζημιές. Άρα, οι τράπεζες αποδεσμεύουν κεφάλαια, τα οποία θα μπουν στην πραγματική οικονομία.
  3. Με τον εταιρικό μετασχηματισμό βελτιώνεται και η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται πολύ πιο επενδύσιμες, ειδικά σε μια περίοδο που ιδιώτες και διεθνείς επενδυτές σπεύδουν να επενδύσουν σε ελληνικές τράπεζες.

Ασφάλεια ελληνικού Δημοσίου 

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», ο κ. Ζαββός αναφέρει:

«Οι κρατικές εγγυήσεις και στον "Ηρακλή 1", 12 δισ. ευρώ, και στον "Ηρακλή 2", άλλα 12 δισ., είναι από τις ασφαλέστερες εγγυήσεις τις οποίες έχει δώσει ποτέ μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο. Η ασφάλειά τους στοιχειοθετείται από μία σειρά λόγων:

  1. Διότι εγγυώνται την καλύτερη διαβαθμισμένη μερίδα της τιτλοποίησης.
  2. Διότι για να χορηγηθούν πρέπει να έχει ήδη πραγματοποιηθεί η συναλλαγή πώλησης σε επενδυτές του 50% + 1 όλου του χαρτοφυλακίου.
  3. Γιατί ακόμα κι αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει ποτέ κατάπτωση εγγύησης, τότε η κατάπτωση αυτή είναι πλήρως κοστολογημένη μέσα στην προμήθεια την οποία πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο για την ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στον “Ηρακλή”» επισημαίνει ο κ. Ζαββός.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα