Alpha Bank – ΑΜΚ: Κρίσιμη ημέρα για την τράπεζα και τους μικρομετόχους

Alpha Bank

Μια κρίσιμη γενική συνέλευση στην Alpha Bank είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Η διοίκηση Ψάλτη έχει προτείνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί την έγκριση τουλάχιστον των 2/3 των μετόχων στην έκτακτη γενική συνέλευση και απαρτία 50%. Υπέρ της πρότασης για ΑΜΚ έχει ταχθεί το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει το 11% των μετοχών, ενώ στήριξη στην απόφαση της διοίκησης έχουν εκδηλώσει και άλλοι θεσμικοί μέτοχοι του εξωτερικού, όπως οι επενδυτικοί όμιλοι Vanguard, Capital Research, BlackRock, Norges Bank και Schroders. Η Glass Lewis, από τους κύριους μετόχους της τράπεζας, σε ανακοίνωσή της προ ημερών τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, με τα οφέλη να ξεπερνούν τις ανησυχίες σχετικά με την αραίωση (dilution) των υφιστάμενων μετόχων.

Αντίθετα, κατά της ΑΜΚ φέρεται να είναι το Hedge fund του Πόλσον, κατόχου του 7% της τράπεζας, και η εταιρεία επενδυτικών συμβούλων ISS, η οποία καλεί τους πελάτες της να ψηφίσουν κατά της αύξησης. Και οι δυο ισχυρίζονται πως η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά μετοχών.

Σχέδιο που «εξαφανίζει» τους μικρομετόχους

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η αγορά» έλεγε ο αείμνηστος Γιάννης Κωστόπουλος, ο οραματιστής και δημιουργός της Alpha, όταν έβλεπε υπερβολική εισαγωγή ιδεών για τραπεζικά προϊόντα από το εξωτερικό. Επί ημερών του, σχεδόν το 50% των μετοχών βρισκόταν στα χέρια μικρομετόχων, καθώς πίστευε στην «υγεία» της συμμετοχής στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από τότε χύθηκε πολύ νερό στον μύλο, συνέβησαν διάφορα σε τράπεζες και χρηματιστήρια, σε νοικοκυριά και κράτη. Η ουσία είναι ότι οι μικρομέτοχοι, που είναι ήδη είδος υπό εξαφάνιση στις ελληνικές τράπεζες, θα εξαφανιστούν εντελώς αν η Alpha Bank πάει σε ΑΜΚ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων αλλά με option κατά προτεραιότητας συμμετοχής τους.

Και κάπου εκεί μπαίνει ο ρόλος του κράτους ως εποπτεύοντα μέσω των μηχανισμών του για να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των μετόχων. Να μη γίνουν χιλιάδες μικρομέτοχοι θύματα του «μεγάλου παιχνιδιού» funds και επενδυτικών οίκων που θα τοποθετηθούν με ευνοϊκούς όρους αποβλέποντας σε μερίδιο στο «πάρτι» του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι' αυτό πρέπει να προστατευτούν οι συνεπείς μικροεπενδυτές των «τραπεζόχαρτων», η «υγεία» του χρηματιστηρίου, και όχι να θυσιαστούν στον βωμό της προσέλκυσης των επενδυτών του εξωτερικού, επιβάλλοντας σε βάρος τους όρους για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.