Πελώνη για το lockdown: Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων

Αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ επανεκκίνησης δραστηριοτήτων και δημόσιας υγείας Ανάσες ελευθερίας για τους πολίτες

Του Μάκη Θεοδώση

«Κατ’ αρχάς, δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε από το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες, όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report». Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε ερώτηση για το πώς μπορεί να εξετάζεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ και πολύ ψηλότερα από την αρχή του lockdown.

«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα, ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών, που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα» είπε. Τόνισε ότι θα αναζητηθεί μια χρυσή τομή, εφόσον το επιτρέπουν τα δεδομένα και βεβαίως και η επιτροπή, που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

«Και το Ισραήλ ακόμα έχει κρούσματα»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως «κρούσματα βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και στο Ισραήλ, που έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε». «Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παράλληλα είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι δείκτες είναι πιο σημαντικοί» υπογράμμισε.

Το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ

«Το Ε.Σ.Υ. άντεξε, αντέχει και θα αντέξει» τόνισε στη συνέχεια η κ. Πελώνη, αναγνωρίζοντας ότι προφανώς δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις αλλά και θεωρώντας θετικό πως δεν ακούστηκαν πύρινοι λόγοι από τους αρμόδιους. «Ελπίζω, όλοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα και αυτό που λέμε από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., ότι ολόκληρο το Σύστημα είναι ενιαίο και όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια».

Τα self tests, πρόταση της επιτροπής

«Η επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση προφανώς αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και όλες τις παραμέτρους, δημόσιας υγείας, που είναι το πρωτεύον, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες. Παρουσιάστηκε στην επιτροπή ένα πλαίσιο με βάση και τα self tests, αυτό το νέο εργαλείο που έχουμε πει ότι θα προστεθεί στη στρατηγική μας για τη διαχείριση της πανδημίας, συν όλα τα άλλα εργαλεία ως ένας νέος πυλώνας. Είναι κάτι που το είχε ζητήσει η επιτροπή, που έβαλε και τις προδιαγραφές. Με βάση και αυτό το συμπληρωματικό εργαλείο λοιπόν παρουσιάστηκε ένα μενού επιλογών για το πώς θα μπορούσαν, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, να ξεκινήσουν κάποιες ελεγχόμενες δραστηριότητες χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση και με πολύ μεγάλη ασφάλεια» ανέφερε η κ. Πελώνη.

Αναφορικά με τα self tests, υπογράμμισε πάντως ότι πρόκειται για ένα συμπληρωματικό εργαλείο και σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει τους τυχαίους και στοχοποιημένους ελέγχους ούτε βέβαια τον βασικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής, που είναι ο εμβολιασμός. Σύντομα, όπως είπε, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο εφαρμογής τους.

«Οι επιστήμονες θα μας πουν τι μπορούμε να αντέξουμε από το μενού επιλογών που έχει καταρτιστεί. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, υπάρχουν προτεραιότητες, και σε αυτή τη φάση είναι το λιανεμπόριο και τα λύκεια. Δεν εννοούμε βέβαια ότι αυτά θα γίνουν αυτόματα και μέσα σε μία μέρα. Θυμίζω ότι υπάρχει η συνεδρίαση της επιτροπής αύριο και θεωρώ ότι χρειάζονται και κάποιες ανάσες ελευθερίας με μια νέα συμφωνία με τους πολίτες» πρόσθεσε.

«Κατανοητή η κούραση, αλλά ο συγχρωτισμός δεν θα είναι ανεκτός»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κόπωση αλλά και πως ανοίγει ο καιρός, κι αυτό ίσως διευκολύνει τα πράγματα για κάποιους ανοιχτούς χώρους. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε όποιο βαθμό επιτραπεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα, όπως για παράδειγμα ενδεχομένως η διαδημοτική μετακίνηση, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτά φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού σε μικρές πλατείες και αλλού. Αν ανοίξουν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, όπως είπε, δεν θα γίνουν ανεκτά τέτοια φαινόμενα.

Σε ερώτηση αναφορικά με το μορατόριουμ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Πελώνη απάντησε ότι δεν είδε μορατόριουμ και ότι η σημερινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν παραπέμπει σε διάθεση συνεννόησης, αλλά σε πόλωση και διχασμό.

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως ο στόχος είναι να γίνει μια ελεγχόμενη προσπάθεια, σταδιακά, για να μην έχουμε πισωγύρισμα.