Μητσοτάκης: H «Ελλάδα 2.0», η νέα εκδοχή της χώρας με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: 57 δισ. ευρώ αλλάζουν τα πάντα - «Πράσινη» μετάβαση - Απασχόληση - Επενδύσεις

Του Μάκη Θεοδώση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης εξήρε την ευκαιρία της χώρας για τη μετάβαση σε νέα εποχή, με γνώμονα την «πράσινη» ταυτότητα της οικονομίας. Το πακέτο φτάνει τα 57 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί σε όλη τη χώρα και σε συγκεκριμένους πυλώνες. Δημιουργεί το πλαίσιο για επενδύσεις, χιλιάδες θέσεις εργασίας και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα με έργα υποδομής.

Τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

«Η γέφυρα που θα την οδηγήσει στη μετά Covid εποχή και στην τρίτη δεκαετία του αιώνα, με 170 δράσεις και σε 4 πυλώνες, με αιχμή την υγεία και την παιδεία, την "πράσινη" οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 7% το ΑΕΠ της χώρας» τόνισε.

 «Από τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε με οκτώ άλλους ηγέτες και θέσαμε τον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Πολλοί το θεώρησαν αδύνατο και σήμερα αποτελεί μια κατάκτηση της Ευρώπης και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Ένα παράδειγμα που ένα πρόβλημα, η υγειονομική κρίση, να γίνει ο δρόμος για τη λύση δομικών προβλημάτων, γίνεται ο δρόμος. Με μεθοδική προσπάθεια για 57 δισ. ευρώ συνολικά, ένα πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.

Αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, με εξωστρέφεια, με έργα κοινωνικού προσήμου, η "Ελλάδα 2.0", η νέα εκδοχή της χώρας.

Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας με δύο υποχρεώσεις, ώριμα σχέδια επενδύσεων και ίδια κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Στην "πράσινη" μετάβαση αφιερώνεται το 37% των πόρων, με κτιριακή αναβάθμιση, ηλεκτροκίνητες μεταφορές, με ένα κοινωνικό αποτύπωμα και σε μεγάλα έργα υποδομής. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών είναι σημαντικές καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας. Επίσης, το πρόγραμμα εξασφάλισης ενέργειας όλων των νοικοκυριών, σημείωσε τον θεσμό "βοηθού" και τις παρεμβάσεις στον πολιτισμό.

Μια νέα καθημερινότητα για κάθε Έλληνα, το Εθνικό Σχέδιο, φέρνει ρήξεις με το κατεστημένο, τομές στην  κοινωνία μας, με οδηγό τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Ετοιμάστηκε στην Ελλάδα από Έλληνες για τους Έλληνες.

Αύριο ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση, θα επιστρέψει στη χώρα μετά τις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί με τις παραγωγικές δυνάμεις. Δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης, αφορά όλη τη χώρα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κερδίσουμε» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ