Μητσοτάκης: Προσδοκούμε σύντομα την επέκταση της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους μετά το πέρας της τρίτης επίσκεψης στην Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για γόνιμες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών ενισχύονται και στο παρόν, καθώς υπηρετούν κοινές αρχές, για τη Μεσόγειο ως θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού». «Κοινοί είναι οι στόχοι», είπε ο πρωθυπουργός, «με πρώτο την αποφυγή νέων εντάσεων στη γειτονιά μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, τονίζοντας «ελπίζω ότι σύντομα θα βρει την επέκτασή της στα υπόλοιπα νερά μας».

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στο Κυπριακό και τις κινήσεις της Τουρκίας, που υπονομεύουν την επίλυσή του.

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη», είπε, «και οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων για να αποφασίσει τελικά ο λαός της. Η Αίγυπτος συμμερίζεται την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της μεθαύριο στη διάσκεψη».

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής, μαζί και με την Κύπρο» τόνισε μιλώντας νωρίτερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας, από τις οικονομικές ανταλλαγές έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.