Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Αλ Σίσι στην Αίγυπτο

Μητσοτάκης Κυριάκος
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, και ο Έλληνας πρέσβης στη χώρα, Νίκος Γαριλίδης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δύο στεφάνια, ένα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ένα στον τάφο του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ. Στις 12.00 μ. ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya, στο Κάιρο. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις των δύο ηγετών. 

Αλ Σίσι: «Βαθιές φιλικές σχέσεις» 

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσε η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής, μαζί και με την Κύπρο» τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας, από τις οικονομικές ανταλλαγές έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Κ. Μητσοτάκης: «Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών ενισχύονται και στο παρόν»

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αλ Σίσι για την υποδοχή και τις γόνιμες συνομιλίες που είχαν κατά την τρίτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών ενισχύονται και στο παρόν, καθώς υπηρετούν κοινές αρχές, για τη Μεσόγειο ως θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Κοινοί είναι οι στόχοι, είπε ο κ. Μητσοτάκης, με πρώτο την αποφυγή νέων εντάσεων στη γειτονιά μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, «που ελπίζω ότι σύντομα θα βρει την επέκτασή της στα υπόλοιπα νερά μας», όπως είπε. Εκτενή αναφορά έκανε και στο Κυπριακό και τις κινήσεις της Τουρκίας που υπονομεύουν την επίλυση του Κυπριακού. «Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη», είπε, «και οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων για να αποφασίσει τελικά ο λαός της. Η Αίγυπτος συμμερίζεται την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της μεθαύριο στη διάσκεψη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.