Λαγός: Οδηγείται στις φυλακές Δομοκού – Ζήτησε να κρατηθεί στον Κορυδαλλό

Γιάννης Λαγός
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με αίτημα να κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που οδηγήθηκε στο Εφετείο στις 4 το απόγευμα.

Ο Γιάννης Λαγός
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Χρυσής Αυγής συνοδεία αστυνομικής δύναμης ήρθε απευθείας από το αεροδρόμιο στο Εφετείο όπου τον ανέμεναν οι συνήγοροι του Κώστας Πλεύρης και Γιάννης Ζωγράφος.

Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εντολέας τους έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής προκειμένου να κρατηθεί στον Κορυδαλλό για να διευκολύνεται να ασκεί τα καθήκοντα του στην Ευρωβουλή. Το ίδιο αίτημα, όπως είπαν, θα θέσουν και στον Εισαγγελέα ώστε να διατάξει εκείνος την κράτηση του στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.

Στις φυλακές Δομοκού οδηγείται ο Λαγός

Παρά το αίτημα του ωστόσο ο Γ. Λαγός μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο εφετείο οδηγείται απευθείας στις φυλακές Δομοκού. Ο εισαγγελέας ενημέρωσε τον καταδικασθέντα της Χρυσής Αυγής ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα το κατάστημα που θα κρατηθεί, καθώς την απόφαση αυτή λαμβάνει η γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής.

Κατά την έξοδό του δύο - τρία άτομα του φώναζαν «Γιαννάρα γερά» ενώ δύο άτομα από το απέναντι πεζοδρόμιο φώναζαν «ο Παύλος ζει τσακίστε του Νάζι».

Η σύλληψη και η κράτησή του στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 27 Απριλίου 2021, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, να σημειωθεί πως μία μέρα μετά, στις 28 Απριλίου, ο Γιάννης Λαγός ανακρίθηκε στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών, ωστόσο τότε δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές Αρχές και αποφασίστηκε να τεθεί υπό κράτηση προσωρινά στο Βέλγιο. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα παράπονα του Λαγού για την κράτησή του στις βελγικές φυλακές ήταν πολλά και τον έκαναν να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του βελγικού δικαστηρίου για τη έκδοσή του στη χώρα μας.

Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος, και κατ' επέκταση η σύλληψη του Λαγού που ακολούθησε, αποτέλεσε τη συνέχεια της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του. Ειδικότερα, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά της άρσης ασυλίας του Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε περίπου έξι μήνες μετά την ιστορική δίκη της ΧΑ που την έκρινε ως «εγκληματική οργάνωση» και την καταδίκη του Γιάννη Λαγού σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Οι κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο Γιάννης Λαγός

Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

H πορεία του

Ο επί σειρά ετών βουλευτής της Χρυσής Αυγής (2012-2019) ξεκίνησε την διαδρομή του στην Χρυσή Αυγή ως μέλος της φρουράς του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος όχι μόνο τον έθεσε υποψήφιο βουλευτή αλλά και τον τοποθέτησε και σε κομβικής σημασίας θέσεις εντός του κόμματος, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τον Ιούνιο του 2019 ο Γιάννης Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής με την Χρυσή Αυγή, ωστόσο ένα μήνα ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα το οποίο έμεινε εκτός Βουλής στις εκλογές του Ιουλίου.

Ο Γιάννης Λαγός ήταν ο αρχηγός στις περιοχές που έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες αλλά και η επίθεση σε βάρος ων μελών του ΠΑΜΕ. Το Πέραμα, η Νίκαια, το Κερατσίνι και οι γύρω περιοχές είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε το 1972 ο μετέπειτα βουλευτής Β΄ Πειραιά. Οι Τοπικές Νίκαιας και Περάματος σε αυτόν "έδιναν λόγο" ενώ ειδικά η οργάνωση της Νίκαιας ήταν εκείνη που δεχόταν επαίνους από τους κορυφαίους της Χρυσής Αυγής για την δράση της.

Γιάννης Λαγός
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα δεκάδες στοιχεία, μηνύματα, βίντεο και άλλα που εξετάστηκαν στην δίκη φαίνεται πως δεν άφησαν καμία αμφιβολία στο δικαστήριο ότι ο Λαγός είχε σημαντική εμπλοκή στις τρεις ενέργειες που έκαναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης . Το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ουσιαστικά πως κανένα κατώτερο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό αν δεν είχε εξασφαλίσει την συναίνεση των ιεραρχικά ανώτερων του. Άλλωστε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας αλλά και άλλοι μάρτυρες είπαν σαφώς στο δικαστήριο πως το "εντολή Λαγού" ήταν το απαραίτητο στοιχείο για όποια ενέργεια έπρεπε να κάνουν τα μέλη.

Ο νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, συνελήφθη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 μετά από ένταλμα που εκδόθηκε για τον αρχηγό και άλλα επιτελικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Τέσσερις ημέρες μετά, κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε μαζί με τον αρχηγό του, στις φυλακές Κορυδαλλού. Αποφυλακίστηκε με όρους τον Μάρτιο του 2015 , ωστόσο τον Ιούλιο οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή λόγω παραβίασης περιοριστικών μέτρων όπου και παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε και αποφυλακίστηκε.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε τελεσίδικα σε ποινή οκτώ μηνών ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης που είχε γίνει στον χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013. Μαζί του καταδικάστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και ο νυν κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος που εκτίει ποινή 6 ετών ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Λαγός Γιάννης
Λαγός
Λαγός Γιάννης
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Λαγός
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα