Eurogroup: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας (pics)

Ιδιαιτέρως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών για την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το αδιέξοδο της Συνόδου Κορυφής στις 26 Μαρτίου.

Όλοι συνηγορούν στο γεγονός ότι απαιτείται η δημιουργία ενός «υπερόπλου» για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες που αφήνει στη Γηραιά Ήπειρο η επέλαση του κοροναϊού.

Η μορφή που θα έχει, οι δεσμεύσεις που θα συνεπάγεται για τις χώρες και το συνολικό ύψος της αναγκαίας χρηματοδότησης αποτελούν ζητούμενα.

Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έκδοση ευρωομολόγου -ομόλογο corona, όπως το ονόμασαν- πέφτοντας πάνω στον… γερμανικό τοίχο.

Πώς οδηγήθηκε σε ναυάγιο η Σύνοδος της ΕΕ με το «όχι» της Μέρκελ και των βορείων στα κορωνοομόλογα

Ιταλία και Ισπανία, οι χώρες που έχουν δοκιμαστεί πιο σκληρά μέχρι αυτή τη στιγμή, εμφανίζονται έτοιμες να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλους προκειμένου να επιτύχουν την έκδοση του ευρωομολόγου.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Κλειδί στη σκληρή διαπραγμάτευση η Γαλλία, καθώς για πρώτη φορά διέβη τον Ρουβίκωνα και σπάζοντας τον γερμανογαλλικό άξονα τάσσεται σθεναρά υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Στο πλευρό του Βερολίνου, βγαίνοντας μπροστά στη συζήτηση, έχουν συνταχθεί Ολλανδία, Αυστρία και Φιλανδία.

«Εκτιμούμε ότι τελικά οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή συνεδρίαση.

Η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης την επίτευξη συμφωνίας.

Η πανδημία έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών καθώς στην ουσία έχουν παγώσει και το πλήγμα είναι μεγάλο.

Θεωρείται απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει χαμηλότοκη χρηματοδότηση, ώστε να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εναλλακτική λύση του ESM

Η εναλλακτική λύση για τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί θα μπορούσε να είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Βέβαια, όχι με τους όρους και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή η προσφυγή μιας χώρας στον ESM.

Καμία χώρα δεν θέλει ένα «μνημόνιο από την πίσω πόρτα» για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του covid-19.

Αυτό άλλωστε αποτελεί το δεύτερο σημείο τριβής της ομάδας των χωρών που προτάσσουν την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου και χωρών του Βορρά.

Για να επιτευχθεί συμφωνία σε μια τέτοια επιλογή θα πρέπει ο ESM να δανειστεί κεντρικά και στη συνέχεια να δανείσει τα κράτη-μέλη τα ποσά εκείνα που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, χωρίς τους όρους και τα οικονομικά προγράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σίγουρα θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, δεν αποκλείεται να συγκληθεί άμεσα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο ηγετών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM