Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Πλατιά συμμαχία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα συζήτησης το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς διαβούλευση η κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε πως από διαρροές του σχεδίου νόμου που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το νέο εργασιακό «τελειώνει» το 8ωρο, νομιμοποιεί την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, ενώ καταστρατηγεί το νόμο ν.1264 του 1982. Αυτό σημαίνει την πλήρη υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Κατά την τοποθέτησή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε πως όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο θα καταλάβουμε πως είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εάν κατατεθεί να μην ψηφιστεί. Ωστόσο εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και εν τέλει «περάσει», η κυβέρνηση να έχει πληγεί τόσο στα μάτια του κόσμου, που να μην καταστεί δυνατή η εφαρμογή του.

Μάλιστα, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους συντονιστές των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και το Οργανωτικό Γραφείο, τόνισε ξεκάθαρα πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πάψει η εφαρμογή του.

τζανακόπουλος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο εργασιακό υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας προς την Ευρώπη, που λέει πως εάν δεν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, θα πάψουν ορισμένες χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας.

Πραγματοποίηση καμπάνιας και απεργιακή κινητοποίηση  στις 6 του Μάη

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ετοιμάζεται να «σηκώσει» ψηλά το θέμα,  με την πραγματοποίηση καμπάνιας, με ενημερωτικό φυλλάδιο, συζητήσεις με φορείς και άλλες δράσεις, που θα αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων, με κορωνίδα τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 6 του Μάη.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ετοιμάζονται οι κομματικές οργανώσεις

Ήδη οι νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, συνεδριάζουν και ετοιμάζουν πλήρες σχέδιο δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ

Στον Πειραιά συγκεκριμένα, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ. Αναλύθηκαν όσα τμήματα του νομοσχεδίου έχουν έλθει στη δημοσιότητα, υπήρξαν τοποθετήσεις από όλα τα στελέχη και αποφασίστηκε πως  μέχρι τέλος της εβδομάδας όλες οι ΟΜ θα πρέπει να έχουν υποβάλλει το πλάνο δράσης τους.

«Να μην περάσει το τέχνασμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

«Είναι όλο κατ εντολή του ΣΕΒ. Να μην επιτρέψουμε να περάσει το τέχνασμα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι μιας και το νέο σχέδιο νόμου «ρίχνει» το εργασιακό κόστος, θα ωφεληθούν και αυτοί. Το νομοσχέδιο είναι λαιμητόμος για όλους τους εργασιακούς κλάδους», τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης

Μέχρι και αύριο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα επεξεργάζονται το σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης, ενώ στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί.

Πλατιά συμμαχία απέναντι στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η σύσταση μιας πλατιάς συμμαχίας ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, ενώ η δράση δεν θα περιοριστεί στην καμπάνια, αλλά θα περιλαμβάνει και τις δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Οι δεσμεύσεις αυτές, έχουν να κάνουν με τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, την τηλεργασία, την επισφαλή εργασία, τα δικαιώματα κ.α

Ευρύτατη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Τέλος τη προσεχή Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας σε ευρύτατη τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή πάνω από 500 συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων, θα θέσει επί τάπητος το μεγάλο αυτό πολιτικό ζήτημα.

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η ΝΔ με τη σπουδή της σε αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η παράταξη που μάχεται για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Και δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει γυρίσει τη πλάτη στη μεσαία τάξη, είναι φανερό πια πως η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία είναι απέναντι στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση.

Το σύνολο των δυνάμεων μας το επόμενο διάστημα θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Η πρόταση που παρουσιάσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένα στρατηγικό πλαίσιο συμμαχίας ανάμεσα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας και της στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακριβώς σε αυτό αναφέρεται και η πρόταση μας για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους.

Τέλος πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η μάχη ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ δεν αποτελεί για εμάς μια μάχη οπισθοφυλακής.

Η εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος. Με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του υποκατώτου και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό που σπάει τα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Και ας μη παραβλέπουμε ότι η μάχη για το ζήτημα της οργάνωσης της εργασίας αποτελεί κεντρική μάχη για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η ΝΔ γυρνάει τη χώρα σε πολιτικές που χρεοκόπησαν τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Σε πολιτικές που αποδείχθηκαν κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές.

Η δική μας πρόταση είναι μια πρόταση που διευρύνει δικαιώματα και εξασφαλίζει γερά θεμέλια για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ακριβώς για αυτό αποτελεί πρόταση που κοιτάει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν του εργασιακού μεσαίωνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.