Κατρούγκαλος: «Ναι» στην ενεργητική πολιτική διαλόγου με την Τουρκία

Κατρούγκαλος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε μια μακροσκελή δήλωσε προχώρησε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.

«Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών»

Αρχικά, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών. Η συζήτηση μας με τον Υπουργό κάλυψε κυρίως τα θέματα της Ελληνοτουρκικής διαφοράς και του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια ενεργητική επιμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου».

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία»

Και συνέχισε λέγοντας: «Διαφωνώ με την άποψη –και το ανέφερα στον Υπουργό– ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να περιοριστεί σε ελάσσονα θέματα, όπως τα οικονομικά. Αντιθέτως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που αυτή τη στιγμή δέχεται η Τουρκία και για λόγους που ανάγονται στην εσωτερική οικονομική κατάσταση όσο και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο των σχέσεων με την Αμερική και την Ε.Ε., ούτως ώστε να προωθήσουμε ενεργητικά το διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο και για το Κυπριακό».

«Επιμονή σε ενεργητική πολυδιάστατη διπλωματία αρχών σε όλα τα επίπεδα»

Και συμπλήρωσε: «Όπου εκεί η αναβολή, να βάλουμε το πρόβλημα στη γυάλα, μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότερες δυσμενείς συνέπειες. Άρα, επιμονή σε ενεργητική πολυδιάστατη διπλωματία αρχών σε όλα τα επίπεδα. Και θα μπορούσα να αναφερθώ, αν και δεν το συζητήσαμε αυτό, αναλυτικότερα, και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, που ακόμα περιμένουμε να έρθουν τα μνημόνια προς υπογραφή».

«Μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να είναι η Ελλάδα ο παράγοντας που προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»

Και εξήγησε κλείνοντας: «Θα πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να είναι η Ελλάδα ο παράγοντας που προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Να προωθήσουμε όλες τις επιμέρους διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και ιδίως αυτές που προωθούν τα συμφέροντα μας και να ενεργοποιήσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη χώρα αυτή».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα