Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα»

Νάσος Ηλιόπουλος
(EUROKINISSI/ ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ)

O Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη τόνισε την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Νάσος Ηλιόπουλος
© (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ένα γενναίο σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους

«Δεν γίνεται η ΝΔ να αντιμετωπίζει το άνοιγμα της οικονομίας λες και το προηγούμενο διάστημα πατήσαμε απλά ένα "pause" και τώρα απλά ξανά ξεκινάμε», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όλο αυτό το διάστημα του lockdown συσσωρεύτηκαν ιδιωτικά χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας της πανδημίας», επισήμανε ο ίδιος. 

Νάσος Ηλιόπουλος
© (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Επομένως, αυτό που πρέπει άμεσα να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε ένα γενναίο σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει διαγραφή ενός μέρους του και ρύθμιση του υπόλοιπου σε ένα πλαίσιο 120 δόσεων», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό στο τέλος της ημέρας θα είναι και οικονομικά αποτελεσματικό, γιατί θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία».

Δήλωσε επίσης ότι «το 2020, με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και οι εργαζόμενοι στη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδημάτων».

«Ακόμα και αν έρθει κάποια στιγμή η ανάκαμψη της οικονομίας, εξαρτάται ποιοι θα την καρπωθούν»

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ακόμα και αν έρθει κάποια στιγμή η ανάκαμψη της οικονομίας, εξαρτάται ποιοι θα την καρπωθούν». 

Και εξήγησε: «Γιατί σίγουρα δεν θα την καρπωθούν οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα, οι εργαζόμενοι που θα απολύονται πιο εύκολα με βάση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αυτοί που θα διαπραγματεύονται με ατομική σύμβαση με τον εργοδότη τους. Σίγουρα δεν θα την καρπωθούν οι εργαζόμενοι που βλέπουν μια επιθεώρηση εργασίας να διαλύεται από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που συνεχώς βάζει πλάτη στην εργοδοτική ανομία και τους εργοδότες εκείνους που κλέβουν τους μισθούς».

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεμήνυσε: «Για αυτό το λόγο, όχι απλά θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά –αν αυτό περάσει– αλλά θα επαναφέρουμε και μια σειρά από ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που η ΝΔ έσπευσε να καταργήσει, όπως την ουσιαστική λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας». 

«Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες περισσότερων από 100 εργαζομένων», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα ήταν σήμερα μόλις 109.00 ευρώ, γιατί ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για το άνοιγμα του τουρισμού

Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, σημείωσε όλο νόημα πως «δεν μας ανησυχεί ότι ανοίγει ο τουρισμός, μας ανησυχεί ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως τουρίστας». «Αυτό σημαίνει ότι αντί να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα, υγειονομικά και οικονομικά, προχωρά χωρίς σχέδιο και περιμένει απλά ο καλός καιρός να μας λύσει τα προβλήματα», εξήγησε ο ίδιος.

«Δεν μας ανησυχεί ότι ανοίγει ο τουρισμός, μας ανησυχεί ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως τουρίστας»

Και συνέχισε: «Προφανώς έπρεπε να ανοίξει μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες», «ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλους τους τελευταίους μήνες ακολουθούμε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο lockdown», εξήγησε.

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα»

«Από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 10.900 συνανθρώπους μας», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «και αυτό είναι χαρακτηριστικό για το ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα, ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». «Αυτή τη στιγμή στο Ε.Σ.Υ. εργάζονται 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», συμπλήρωσε.

«Όπως αποκάλυψε το Politico, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα προμηθεύτηκε 2 εκ. λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία της αντιστοιχούσαν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφορικά με την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα