Σήμερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖ-ΠΣ, παρουσιάζει σήμερα την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια εναλλακτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου.

Η παρουσίαση θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.00 και θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα. 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και θα παρέμβουν οι παρακάτω ομιλητές: 

- Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

- Αρναουτάκης Σταύρος (Περιφερειάρχης Κρήτης)

- Καλτσάς Γιάννης (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο)

- Νάντσου Θεοδότα (Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς )

- Ρωμανού Νατάσα (Eρευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεμβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia)

- Σταθάκης Γιώργος (πρώην Υπουργός , υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.)

- Στεφανόπουλος Γιώργος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας)

- Τσακαλώτος Ευκλείδης (Βουλευτής Βορείου Τομέα, πρώην Υπουργός, Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.)

Η δέσμη προτάσεων αναμένεται να κινείται σε έντονο «πράσινο» φόντο, καθώς συνδέεται άρρηκτα και με την κλιματική κρίση.

Ανάγκη για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η κρίση της πανδημίας σε συνδυασμό με την οικονομική και κλιματική κρίση, έθεσαν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη βαθύτερων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ριζική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, δοκιμάζουν τις αντιλήψεις που επικράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέσει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε σταθερές βάσεις σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Έχει στόχο την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.

Προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών.

 Προωθεί τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.

 

Προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια).

Προτείνει δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες. Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας.

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά σταθερά το βλέμμα προς το συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις σελίδες του Αλέξη Τσίπρα, στο Facebook και το Youtube.